РАСИЗЪМ ИЛИ ДЕБИЛИЗЪМ? Спират "негърче"-тата по сладкарниците

Общество
18:00 - 12 Юни 2020
9473
РАСИЗЪМ ИЛИ ДЕБИЛИЗЪМ? Спират "негърче"-тата по сладкарниците

Популярната арабска рецепта за сиропиран шоколадов кекс "негърче" отива в историята заради расова дискриминация, алармираха за Lupa.bg от популярен сладкарски цех в София. 

В Комисията за защита от дискриминация вече били постъпили няколко сигнала, че вкусното изкушение трябва да носи друго наименование, за да не пробужда расизъм, особено у деца. А "негърчето" се среща не само в сладкарниците, но и в редица хипермаркети именно под това заглавие, макар и на различни производители. 

От цеха допълват, че най-вероятно ще трябва то навсякъде да се прекръсти като добре известния сладкиш "жадната монахиня", наричан още и "пияната калугерка". 

А България вече има опит с "негърчето", макар и под формата на бишкоти. През 2015 г. две фирми бяха принудени да спрат да наричат продуктите си така след жалби в комисията, подадени от мулатка.

Тогава тя обясни, че предлагането на продукти, свързващи се с определена раса, различна от европеидната, представлява расова дискриминация. Жената подаде жалба срещу две фирми, предлагащи въпросните сладкиши - варненската "Захарни изделия" и пернишката ЕТ "Здравко Георгиев".

Оплакванията и срещу двете бяха, че са пуснали за продажба търговска марка с наименование "Негърче" и "Негърка".