Ръст на битовата престъпност в Испания

Измамниците се представят за медицински работници и настояват хората да им отворят жилищата си

Новини
16:01 - 30 Март 2020
3503
Ръст на битовата престъпност в Испания

Случаите на незаконно проникване по домовете в Испания зачестиха в периода на пандемията от коронавирус. Престъпниците обикалят преоблечени като медицински работници и настояват хората да им отварят жилищата си, съобщи главният комисар на националната полиция Хосе Анхел Гонсалес, цитиран от БГНЕС.

През изминалата седмица са подадени сигнали за множество подобни случаи. Най-често срещаната версия е била за лекар или санитар, който настоявал да влезе, уж за да направи тест за коронавирус. В други случаи заподозрените са искали да им се отвори под претекст, че раздават маски и ръкавици.

Хосе Анхел Гонсалес призова сънародниците си да не отварят вратите на непознати.

Към 30 март броят на заразените с коронавирус в Испания достигна 85 200 човека, което надхвърля броят за заразените в Китай. Жертвите вече са 7 340, с което страната се нареди на второ място след Италия.

Ограничителните мерки в Испания бяха удължени до 11 април, включително. Жителите на страната имат право да излизат от домовете си само при определени случаи – за пазаруване на храна, лекарства, за да отидат в болница, да помогнат на хора, които не могат да се справят самостоятелно или за да отидат на работа. Правителството взе решение да прекрати всякакви дейности, които не са жизнено необходими.