Ръст на болестите пренасяни от комари в Европа

ЕС
16:41 - 11 Юни 2024
1379
Ръст на болестите пренасяни от комари в Европа

Случаите на треска от денга и други пренасяни от комари болести рязко се увеличават в Европа, тъй като изменението на климата създава по-благоприятни условия за разпространение на инвазивните насекоми,  предупреди здравната агенция на Европейския съюз (EС), цитирана от АФП.

През 2023 г. в ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия (Европейско икономическо пространство, ЕИП) са регистрирани 130 случая на местна треска денга в сравнение със 71 през 2022 г.

Това е "значително увеличение" в сравнение с 2010-21 г., когато са регистрирани 73 случая, посочва в прессъобщение Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). 

Броят на внесените случаи също се е увеличил до 1572 през 2022 г. и 4900 през 2023 г. Това е най-високото ниво, откакто Европа започва да прави наблюдения през 2008 г. 

"Европа вече разбира, че изменението на климата създава по-благоприятни условия инвазивните комари да се разпространяват в незасегнати досега райони, и да заразяват повече хора с болести като денга", каза директорката на ECDC Андреа Амон.

През 2023 г. в 123 региона на девет държави от ЕС са регистрирани 713 местни случая и и 67 смъртни случая от западнонилска треска. 
Въпреки че този брой е по-малък в сравнение с 1133-те случая през 2022 г., броят на засегнатите региони е най-големият от 2018 г.
       
Комарът Culex pipiens, отговорен за разпространението на вируса на западнонилската треска, произхожда от Европа и присъства в целия ЕС/ЕИП, според ECDC.
Комарът Aedes albopictus (тигров комар), за който е известно, че пренася вирусите на денга, чикунгуня и зика, се разпространява все по-нататък на север, изток и запад в Европа и понастоящем има популации в 13 страни от ЕС/ЕИП, казват още от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията.
Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, наскоро се е установил в Кипър и няколко периферни региона на ЕС като Мадейра и френските Карибски острови.

"Широко разпространено е очакването, че изменението на климата ще окаже значително въздействие върху разпространението в Европа на болестите, пренасяни от комари, например чрез създаване на благоприятни условия на околната среда за установяване и разрастване на популациите им", отбелязват от ECDC.

За агенцията координираните мерки за контрол са от решаващо значение за ограничаването на тези заболявания.

Отстраняването на застоялата вода от балконите и градините и предпазването от нея също са важни мерки, допълва Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията.