Ръст на цената на газа до 4-месечен връх от 190 евро за мегаватчас

Новини
12:27 - 26 Юли 2022
2034
Ръст на цената на газа до 4-месечен връх от 190 евро за мегаватчас

Фючърсите на природния газ в Европа продължават да поскъпват силно и през днешната търговия, достигайки 4-месечен ценови връх от 190 евро за мегаватчас, поради продължаващите опасения относно затягането на европейските доставки.

В понеделник руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че ще намали допълнително потоците през газопровода "Северен поток 1", позовавайки се на проблеми с газови турбини, като от 27 юли ще предоставя само по 33 милиона кубически метра дневно, което е приблизително едва 20% от капацитета на ключовия тръбопровод.

Това реално застрашава целите на ЕС за запълване до 80% от капаците на газовите си хранилища преди предстоящия зимен сезон.

Използването на природния газ като оръжие от страна на руския президент Путин предизвиква прилив на интерес за доставки и от други основни купувачи на втечнен природен газ, включително Япония и Южна Корея, които осъществяват плановете си да закупят повече LNG товари за зимата, опасявайки се, че Европа ще натрупа запаси по подобен начин, но с по-бързи темпове.

Всичко това предизвиква ново рязко поскъпване на природния газ в Европа за втори пореден ден на търговия. Към 12.15 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поскъпват с близо 7% към 190 евро за мегаватчас за пръв път от 9-март 2022 г.