Ръст с над 42% на производството в Италия през май

Всички сектори отчитат много силен растеж на месечна база

Новини
13:43 - 10 Юли 2020
1583
Ръст с над 42% на производството в Италия през май

Италианското индустриално производство през май се възстанови двойно по-силно от очакваното, тъй като предприятията в страната започнаха да отварят след блокадата, наложена през предходните месеци с цел ограничаване на коронавирусната пандемия, показват данни на националната статистика Istat.

Индустриалното производство напредна през май с цели 42,1% спрямо април, когато се сви с 20,5%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-скромен отскок с 22,8 на сто.

Спрямо година по-рано производството в Италия се сви с 20,3% след срив с 43,4% през април и прогноза за спад с около 32,5 на сто.

Всички производствени сектори отчетоха през май много силен растеж на месечна база, като внушителен ръст от 65,8% отбелязаха средствата за производство, докато производството на междинни стоки се увеличи с 48%, а на потребителските стоки - с 30,8 на сто.

Единствено енергийното производство отбеляза относително слабо повишение от 3,4 на сто.

Изненадващо силните данни подкрепиха търговията на акции на фондовата борса в Милано, като индексът MIB парира сутрешния първоначален спад и вече нараства с 0,5%. Това ограничи и първоначални спад на останалите европейски пазари на акции, като през обедната търговия общият индекс Stoxx Europe 600 вече се повишава с 0,25%, немският DAX - с 0,2% и френският CAC 40 - с 0,1%.