Растежът на световния БВП може да намалее наполовина през 2022 г.

Новини
17:30 - 11 Май 2022
1385
Растежът на световния БВП може да намалее наполовина през 2022 г.

Американската банка „Морган Стенли“ (Morgan Stanley) прогнозира, че световният икономически растеж може да намалее наполовина през 2022 г. заради рисковете, свързани с войната в Украйна и епидемията от КОВИД-19 в Китай, въпреки че централните банки затягат паричната си политика, за да контролират инфлацията, предаде Ройтерс.

Световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 2,9 на сто през 2022 г., според американската инвестиционна банка. Това е с около 40 базисни пункта по-малко от очакванията на анализаторите, след растежа от 6,2 на сто през 2021 г.

„Забавянето е в световен мащаб, подхранвано от отслабването на бюджетната подкрепа, затягането на паричните политики, ефекта от КОВИД-19, продължаващите затруднения във веригите за доставки, а в последно време и последиците от руската инвазия в Украйна“, посочват икономистите от „Морган Стенли“. Те очакват икономическият растеж да бъде ограничен поради малко вероятното приключване на кризата около Украйна и усилията на централните банки да овладеят галопиращата инфлация.  

Според експертите забавянето на икономиката е повсеместно, като единствени изключения са Япония и Индия, където това забавяне няма да бъде сериозно.