Равносметката от 1 януари: Препили, предрусали и паднали окупираха болниците

Общество
22:50 - 01 Януари 2020
3167
Равносметката от 1 януари: Препили, предрусали и паднали окупираха болниците

„През час софиянци викат линейка за тежко главоболие, световъртежи и неразположение от махмурлук в първия ден от Новата година“. Това съобщи Катя Сунгарска – говорител на Центъра за спешна помощ за София – град и област, цитирана от "Монитор". 

От три години насам обажданията са били най-много в празничната пощ – 464. За сравнение през 2018-та сигналите за били 430, а в 2017-та 378. Петима са посрещнали 2020 година в токсикологията. Те са били препили и дрогирани, закарани са там с линейка на Центъра за спешна помощ.

В нощта на 31 декември срещу 1 януари за дванадесет часа е имало 12 повиквания за болни деца. Седем са пострадалите от криминални побои в новогодишната нощ в столицата, оказана е помощ и е закаран за лечение един контузен в катастрофа.

Освен тях линейки са викани за 6 битови травми – счупвания и тежки порязвания при готвене. Двама са получили инсулти, други трима са били с обострени кардиологични проблеми. В новогодишната нощ спешните лекари не са викани за откъснати пръсти и травми в резултат на пиратки, не е имало и повиквания за инциденти по време на концерта на площада, уточниха от Центъра за спешна медицинска помощ.

Но пък невнимателно боравене с пиратка изпрати 51-годишен мъж от Петрич в „Пирогов“. В новогодишната нощ той е транспортиран за спешния институт с травма на окото. По първоначална информация състоянието му е тежко. Сред пациентите няма нито един пострадал от пиратки, уточняват оттам. За сметка на това, най-голям е броят на пострадалите с травми на глава, като най-често това са мъже и жени, видимо употребили прекалено много алкохол.