Раят на гъбарите: Манатарки се роят в Търновско

Актуални новини
09:13 - 16 Юни 2020
3983
Раят на гъбарите: Манатарки се роят в Търновско

Манатарки растат в изобилие в района на Велико Търново покрай влажното време от последните дни, радва се „Борба”.

В резултат на това хората с имоти в малките населени места тръгнаха по горите, за да ги събират. Конкуренция обаче им правят опитните гъбари, които всяка година по това време кръстосват местностите, за които от десетилетия се знае, че са плодородни. Въпреки наплива все още има необрани находища и всеки, тръгнал по горите, бива спохождан от слука.

Търсачите на гъби твърдят, че тази година има бум на манатарки и булки. Пачият крак също се среща сравнително често. Казват обаче, че трябва да се внимава за отровни двойници, и затова тези, които още не познават добре мицелните, би следвало да носят в себе си по време на излет джобно ръководство с описание на различните видове. Същото важи и за чужденците, които проявяват голям интерес към брането на гъби. За тях опасността е най-голяма, тъй като повечето не само не могат да четат на български, но и не познават районите.

Гъбарите съветват да се обират всички гъби в едно находище, за да може спорите да се разпръснат за следващо бране.

Категорични са, че откъсването с корена или отрязването с нож не оказват влияние за по-нататъшното плододаване. Препоръчват пренасянето на набраните гъби в торби или съдове с отвори, например кошници. Така се дава възможност на спорите да се разпръснат върху по-голяма площ, докато хората вървят пеш.

Много от берачите са постоянно живеещи в селата, обучени от предците си, и прекарват целия си ден в издирване на гъбни находища. Събраното ползват за лични нужни и предават в пунктовете за изкупуване. Там обаче има изисквания за качеството на гъбите, от които се определя и цената. И за трите вида тя варира от 4 до 10 лв.