РАЗБИХА ГО! Обама със забрана да влиза в Русия

Още в началото на войната Москва включи настоящия американски президент Джо Байдън в "черния си списък", Тръмп обаче минава метър

Свят
20:20 - 19 Май 2023
4218
РАЗБИХА ГО! Обама със забрана да влиза в Русия

Русия обяви, че забранява на 500 американци, сред които бившия президент Барак Обама, да влизат на нейна територия в отговор на наложените от САЩ в петък широкомащабни икономически и персонални санкции заради войната в Украйна.

Външното министерство съобщи, че сред санкционираните са "значими" фигури, като Обама, лидери на различни нива на изпълнителната власт, бивши длъжностни лица като куратора на Белия дом за борба с "руската дезинформация" Нина Янкович, сенатори и конгресмени, експерти и служители на "аналитични" центрове, "участващи в разпространението на русофобски инсталации и фалшификати", както и ръководители на компании от военно-промишления комплекс, "които доставят оръжие на режима в Киев".

В петък САЩ обявиха нов пакет от санкции, който включва около 300 физически лица и компании, както и значително разширяване на стоките, чиито износ за Русия ще подлежи на специален контрол.

САЩ забраниха на свои фирми да проучват нефт и газ в Русия, Канада санкционира за отвличане на деца от Украйна

Още в началото на войната Москва включи настоящия американски президент Джо Байдън в "черния си списък", но до момента не е издавала ограничителни нареждания срещу Доналд Тръмп.

Съобщава се, че "тези в правителството и правоприлагащите органи, които са пряко замесени в преследването на дисиденти след така наречения "щурм на Капитолия" също са включени в черния списък.

Външно министерство обяви, че е отказало на посолството на САЩ в Москва да направи консулско посещение на арестувания в края на март за шпионаж репортер от "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович.