Разбиха канали за трафик на мигранти при мащабна акция (ПОДРОБНОСТИ)

Новини
12:52 - 16 Януари 2023
1213
Разбиха канали за трафик на мигранти при мащабна акция (ПОДРОБНОСТИ)

Мащабна операция срещу нелегалния трафик на мигранти, под кодовото наименование "Хавала", се провежда на територията на цялата страна. "Хавала" е полулегален метод за прехвърляне на пари, който се ползва при плащане за организиране на трафик на хора.

Вече има и задържани, за които има оперативна информация, че са ръководили каналите за нелегално преминаване на турско-българската граница. Арестувани са и шофьори на превозни средства, с които мигрантите са били транспортирани във вътрешността на страната. Открити са и незаконно пребиваващи в страната мигранти.

Ударени са големи групи, организирали трафик на хора. В столичния квартал Зона Б-5 е задържан един заподозрян - сирийски гражданин с хуманитарен статут за пребиваване у нас. От три месеца живее в района под наем заедно със семейството си.

Прави впечатление, че част от проверяваните адреси в София са концентрирани именно в Зона Б-5 и кв. "Сердика", другите са в Драгоман, Болярово, Свиленград и Харманли. По оперативна информация трафикантите са превозвали мигранти от Турция през България, Сърбия и Румъния към страните от Централна и Западна Европа.

Първоначално властите отказваха информация по случая, но по-късно и вътрешният министър, и главният прокурор направиха изялвения:

"Към момента вече има успешна реализация на ГДБОП и на "Гранична полиция". Ударени са сериозни групи, занимаващи се с т. нар каналджийство, като акцията ще продължи не само в рамките на днешния ден. Ще продължи не само на територията на България, ще се пренесе и на територията на Турция, като има уверение за това от турската страна и резултатите в крайна сметка ще бъдат оповестени публично. Смятаме, че това е част от пътя да разрешим трайно проблема с нелегалната миграция и днес дори обсъждахме това с моя гръцки колега, че подобни акции ще бъдат планирани и проведени, включително на територията на България и Гърция, защото на трансграничната престъпност може да се отговори успешно само по един начин - със взаимодействие. Използвам още веднъж случая да благодаря и на него лично, и на техния премиер Мицотакис за ангажимента, за ясната и за личната подкрепа, които ще допринесат не само за решаване на въпроса с членството на България в Шенген, а и за повишаването на сигурността в региона и в рамките на ЕС", каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Благодаря на колегите прокурори и следователи от цялата страна, както и на ръководството на МВР и стотиците полицаи, за добрата организация и професионалното взаимодействие. Само съвместната работа и партньорство могат да защитят хората и интересите на България", написа Иван Гешев.
Миналата седмица Гешев бе в Анкара на среща с турския си колега, а през изминалия месец имаше редица на интензивни контакти между вътрешния министър Иван Демерджиев и турския му колега във връзка с противодействието на нелегалната миграция. Акцията ще продължи освен в страната, и на територията на Турция.