Разбитата група за трафик на мигранти била една от основните, успяла да вкара поне 30 групи

Новини
15:56 - 21 Февруари 2024
2209
Разбитата група за трафик на мигранти била една от основните, успяла да вкара поне 30 групи

Разбитата на територията на Бургаска област организирана престъпна група /ОПГ/ за трафик на мигранти е била една от основните в страната и за нея са работили десетки.

Групата е била наблюдавана повече от година, като част от участниците й са били задържани по различно време, а някой от тях вече са осъдени.

Това разкриха на брифинг в бургаската прокуратура зам. директорът на ГД "Гранична полиция" старши комисар Стоян Мандажиев, на регионалната - Лъчезар Момчев и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

"Много интензивно се работи по случая, извършени са претърсвания, изземвания, разпити на свидетели, разпознавания. Създаден е екип прокурори. 30 групи са били организирани от това ОПГ", каза прокурор Чинев.

10 са задържаните по време на днешната акция, на 6 от тях са предявени обвинения. Четирима ще отговарят за участие в организирана престъпна група, а двама - като нейни лидери, допълни Чинев.

Много от задържаните са с криминални и съдебни регистрации – за кражби, управление на МПС с регистрационни табели на други автомобили, използване на неистински документи за управление на МПС, съобщи Лъчезар Момчев. В групата имало и съдени за лихварство. 

Според старши комисар Стоян Мандажиев сумите, плащани за трафика на мигрантите, били различни, но се наблюдавало поскъпване. Цените на тази дейност се вдигат спрямо предишни месеци. Причината за скока в тарифата e все по-трудното незаконно преминаване на границата, тъй като са взети засилени мерки. А колкото нещо е по-трудно, толкова е по-скъпо, коментира граничният шеф.

Мандажиев добави, че ситуацията в момента е спокойна, тъй като до голяма степен мигрантският натиск бил овладян - той намалял в пъти спрямо същия период на предходната година.