Разбра се какъв е бил взривът, помел блока във Варна

Смес от пропан бутан, бензин или керосин с кислород е избила междинни стени в сградата

Новини
14:52 - 21 Януари 2020
1870
Разбра се какъв е бил взривът, помел блока във Варна

Военните правят бомби, които са подобни на взрива в жилищния блок във Варна. Това заяви пред bTV експертът по боеприпаси и бивш вътрешен министър Валентин Радев. Той заяви, че при инцидента е имало обемен взрив – смесване на пропан бутан, бензин или керосин с кислород.

По думите му местенето на мебели в апартамента на извършителя е увеличило ефекта на взрива. „В затвореното пространство се вдига налягането и могат да бъдат избити стени, както се случва и тук. Той не го е замислял, просто е искал да направи нещо“, допълни експертът.

Валентин Радев посочи, че размерът на взрива може да бъде сравнен с 10 кг тротилов еквивалент. „Половината от това слагат в противотанковите мини. Разрушени са междинни стени“, коментира Радев.

Разчистването на 15-те апартамента във взривения блок приключи, но хората все още не са се върнали в домовете си. Върви кампания за набиране на средства за пострадалите. Очаква се да стане ясна и конструктивната оценка на сградата.

Радев отхвърли тезата, че опитът на извършителя като военен му е дал познания да предизвика умишлено подобни мащаби.

„Този човек не е толкова подготвен, той само е работил там. Просто знае, че ако събере на едно място такива опасни вещества, но достъпни – може да се получи нещо такова. Според мен, не е предполагал, че ще паднат стени и ще има жертва в друг апартамент“, каза той.
Бившият вътрешен министър заяви, че подобни инциденти е имало и друг път и даде пример с взрива в китайски ресторант срещу руската църква в столицата. Тогава няколко бутилки с пропан бутан експлодираха.

„Отвън имаше два автомобила, които от взривната вълна бяха преместени от другата страна. Тя е много мощна“, заяви експертът.