РАЗБРАХА СЕ! Борисов и Петков си стиснаха ръцете за висшите постове в държавата (ОБЗОР)

Димитър Радев остава шеф на БНБ, Димитър Главчев с шанс да оглави Сметната палата, управляващите се договориха и за парламентарните комисии

Политика
22:02 - 12 Юли 2023
7295
РАЗБРАХА СЕ! Борисов и Петков си стиснаха ръцете за висшите постове в държавата (ОБЗОР)

Три месеца след старта на 49-то Народно събрание, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" започнаха да договарят втория ешелон на властта. Това стана след лидерска среща сутринта в парламента между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. Срещата се състоя в стаята на ГЕРБ, а домакин беше Бойко Борисов. Партийните лидери се разбраха за някои от председателите на регулаторните органи, за председателите на комисиите в Народното събрание и за назначенията на областните управители.

Малко по-късно през деня съпредседателят на ПП Кирил Петков съобщи, че парламентарната група на ПП-ДБ ще подкрепи номинацията на Димитър Радев за трети мандат като гуверньор на Българската народна банка.

От ПП-ДБ решиха още тази вечер да изслушат кандидатите на ГЕРБ-СДС за управители на БНБ и Сметната палата - Димитър Радев и Димитър Главчев. Тонът между първите две коалиции явно е смекчен и започва диалогът, за който се договориха преди малко повече от седмица на първите лидерски срещи.

Първото, за което се разбраха, бяха назначенията на председатели в парламентарните комисии. Управляващите ще си ги разделят - на принципа, че щом ПП-ДБ има по-голям превес в кабинета, то ГЕРБ трябва да имат превес в комисиите. ПП-ДБ ще отстъпят и повечето председателски места в комисиите на ГЕРБ. Стана ясно и че ДПС също ще управлява някои от постоянните комисии в парламента - една от тях е бюджетната.

„Разбираме, че тежестта в Министерски съвет е повече от ПП и е редно ГЕРБ да имат повече комисии и така да има позитивен ефект на конкуренцията“, добави Петков.

Утре местата в комисиите са първа точка в дневния ред на депутатите.

"За регулаторите говорихме, защото трябва да се дадат да бъдат избрани. Ние само удължаваме, удължаваме. Аз претенции нямам, просто чакаме техните хора да се дадат за всичките регулатори. Аз съм посочил само едно име - на Димитър Радев", коментира сутринта Бойко Борисов.

"ПГ на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) ще подкрепи кандидатурата на сегашния гуверньор на Централната банка Димитър Радев и за нов мандат. Това обяви няколко часа по-късно съпредеседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти, след проведения разговор на депутати от група с кандидата на ГЕРБ-СДС за ръководител на БНБ. На свой ред самият Радев увери, че е готов да остане на поста и затова се среща с ПП-ДБ.

"След днешната среща и след тази ползотворна дискусия мога да кажа, че това ще бъде нашето решение - г-н Радев ще има нашата подкрепа", обеща Кирил Петков.

Трима са кандидатите за управител на БНБ – Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС; Любомир Христов – от „Възраждане“, и Николай Каварджиклиев – от „БСП за България“. Те ще бъдат изслушани в четвъртък от бюджетната комисия.

"Днес нашите експерти изслушаха Димитър Главчев по въпроси от областта на финансите и одита и бяха зададени ключови въпроси във връзка с контрола на публичните средства, защото за нас е важно те да се изразходват по най-прозрачен начин", обяви още съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков. На базата на този разговор депутатите на ПГ на ПП-ДБ ще уведомят цялата група и на общ съвет ще бъде взето финалното решение дали да подкрепят Главчев за председател на Сметната палата.

Самият Димитър Главчев не коментира пред журналисти как е протекла срещата му с ПП-ДБ.

За неговата номинация за ръководител на одитния орган съобщи днес в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след среща между ръководствата на групите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“, в която участва и финансовият министър Асен Василев. По думите ѝ кандидатурата е одобрена от ПП-ДБ. 

Димитър Главчев има 20 години стаж в сферата на одита и финансовия контрол, се посочва в биографията му, приложена към предложението. Той беше председател на 44-ото НС от 19 април до 17 ноември 2017 година.

Другият кандидат за председател на Сметната палата е на „Възраждане“ - Нина Стоименова.

Одобрени бяха първите две номинации за областни управители - на София и Пловдив, както и заместник-областните управители, съобщиха от ГЕРБ и ПП-ДБ. Не бяха посочени обаче конкретните имена.

Бойко Борисов обясни, че ПП-ДБ са определили титулярите на поста, а ГЕРБ - заместниците.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че избраните областни управители на София и Пловдив са експерти.

"Като и за двата града се избраха хора, които не са много големи партийни дейци, а са хора, които са експерти. Да покажем и на двете групи как това е подхода за действане и за другите области", коментира той. 

Снимки: Lupa.bg