Разбраха се! Изкуственият интелект няма да пише сценарии

Съюзът на американските сценаристи (WGA) одобри нов тригодишен договор

Шоу
15:14 - 10 Октомври 2023
2292
Разбраха се! Изкуственият интелект няма да пише сценарии

Членовете на Гилдията на Съюза на американските сценаристи (WGA) одобриха нов тригодишен договор пет месеца след като профсъюзът обяви стачка, която доведе до срив в производството на филми и телевизионни предавания в Холивуд. Световните осведомителни агенции съобщиха, че 99% от членовете, които са гласували, са пуснали бюлетина в подкрепа на споразумението, което предвижда по-добра сигурност в работата на сценаристите.

Новият договор регламентира използването на изкуствения интелект, който беше една от основните причини за започването на стачката. Договорът гласи, че изкуственият интелект не може да пише сценарии и нищо, генерирано от него, няма да може да се използва при създаването на сюжети. Ако някой автор все пак реши да използва изкуственият интелект при писането на сценарий, той трябва предварително да уведоми съответната компания, а тя от своя страна да даде съгласието за използването на софтуер.

Другата голяма причина, заради която сценаристите започнаха стачка, беше ниското заплащане на труда им. Новият договор решава и този проблем, като регламентира постепенно увеличение на възнагражденията на сценаристите, започващо от минимум 3,5%. Новият договор дава повече сигурност на сценаристите, тъй като също така регламентира минималния срок за наемане на работа и предлага ясна схема за изплащането на бонуси от стрийминг платформите.

Сценаристите напуснаха работа на 2 май, което доведе до затваряне на много филмови и телевизионни продукции и забавяне на предавания, предназначени за есенния сезон на излъчване. Те се върнаха на работа на 27 септември, след като постигнаха предварително споразумение с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти - групата, която преговаря от името на Walt Disney, Netflix и други студиа.

Въпреки че споразумението между сценаристите и студиата беше ратифицирано днес, все пак много филмови и телевизионни продукции остават в неизвестност, тъй като актьорите продължават да стачкуват. Повече акценти от договора може да видите тук.