Разбраха се: Вдигат заплатите на летището, няма да стачкуват

Основните работни заплати на служителите ще се увеличат с 14,5% от началото на месеца

Общество
16:09 - 13 Април 2023
2933
Разбраха се: Вдигат заплатите на летището, няма да стачкуват

Продължилите няколко месеца преговори между концесионера на летище София "СОФ Кънект" и синдикатите са приключили успешно, като новият колективен трудов договор влиза в сила със задна дата от 1 април и ще е валиден за следващите 2 години.

Уточнява се, че основните работни заплати на служителите на летището ще се увеличат с 14,5% от началото на месеца, а общият пакет възнаграждения и социални придобивки нараства с 20%.

От "СОФ Кънект" допълват, че служителите на летището получават допълнителни социални придобивки като медицински застраховки, по-високо от предвиденото по закон възнаграждения за клас прослужено време, ваучери за храна и подаръци, безплатни карти за градски транспорт, допълнителни отпуски.

Концесионерът на софийското летище подчертава, че разчита на синдикатите за подкрепа в организационната промяна, която предстои.

По-рано икономическият съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова заплаши, че служителите на летище София са в стачна готовност заради неразбирателство около колективния договор. В публикацията си във "фейсбук" синдикалистът твърдеше, че работодателят не само отказвал да изпълни исканията на работниците, но и искал да ореже отпуските и обезщетенията при пенсиониране. По думите ѝ работниците са искали 20% увеличение на основните си заплати. Настоявало се е още обезщетението при пенсиониране да е 10 или 15 заплати в зависимост от трудовия стаж на служителя.