Раздадоха 200 климатика без пари в Монтана

Общество
16:09 - 08 Ноември 2022
2092
Раздадоха 200 климатика без пари в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков връчи днес договори на 200 домакинства, които получават безплатни климатици за отопление през зимата по проект на общината за по-чист атмосферен въздух, финансиран от Оперативната програма „Околна среда" на ЕС с 9,6 милиона лева.

Безплатните климатици се дават на домакинства, които предадат печка на дърва и въглища и подадат заявление, че се отказват от отоплението на твърдо гориво за сметка на отопление на ток, природен газ или пелети.

Над 90 на сто от одобрените за отопление на ток получават безплатно по два инверторни климатика от енергиен клас А 12 и 18 в зависимост от големината на помещението, обяви Живков и уточни, че и монтажът на климатиците също е безплатен за домакинствата.

Изследване на местната община установи, че през последните години в половината от дните през зимния период въздухът в Монтана е замърсен с фини прахови частици, като в някои дни концентрацията им превишава в пъти пределно допустимите норми.

Над 95 на сто от замърсяването с прах се дължи на печките на дърва и въглища, с които се отопляват голяма част от домакинствата в града.

Заради това общината кандидатства пред фондовете на ЕС с два проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух, като се предвижда да бъдат подменени безплатно печките на твърдо гориво на 3400 домакинства с щадящи околната среда отоплителни уреди – климатици и котлета на газ и пелети.

Очаква се след това замърсяването на въздуха в Монтана да намалее рязко и да няма превишение на нормите през зимата, обяви кметът.