Раздор: Мистър Гей Свят 2021 хвърли короната, съди организаторите

Южноафриканският актьор Луу Брайтенбах "подаде оставка" заради спорен договор и проблеми с финансирането

През ключалката
12:07 - 19 Декември 2021
8027
Раздор: Мистър Гей Свят 2021 хвърли короната, съди организаторите

През октомври южноафриканският актьор Луу Брайтенбах беше обявен за Мистър Гей Свят 2021, но безпрецедентно красавецът хвърли короната миналата седмица поради договорен спор и остри разногласия относно финансирането на организацията.

„В изявление на негов представител 31-годишният активист за правата на човека  твърди, че се е оттеглил от задълженията си след съдебна битка, съобщава The South African.

Когато му изпратили договора, Брайтенбах отказа да го подпише. Не е известно в историята на конкурсите за красота някой до момента да се е опълчвал на организаторите толкова категорично.

"Договорът предвижда, че Mr. Gay World (организаторът на конкурса) трябва да бъде негов изключителен агент, когато получава резервации или актьорски роли."

Брайтенбах казва, че вече има агент за телевизионни роли.

„Не се нуждая от тях, за да управляват телевизионни възможности, които получавам. Моето предложение беше те да управляват само възможностите, свързани с конкурса и ролята ми на Мистър Гей Свят“, казва той.

Според него, първоначалният договор споменава възнаграждение, но документът бил неясен и не съдържал допълнителни подробности. Когато му било изпратено изменение на договора, то изключвало всякакво споменаване на възнаграждение. Казали му също, че според договора, ако Брайтенбах напусне конкурса по някаква причина, ще му бъде наложена глоба от 5000 евро.

"Тази неустойка е незаконна. Ами ако те са в нарушение на договора, трябва ли да плащам неустойката?", пита той.

Брайтенбах изразява също загриженост относно финансирането на организацията. Оказало се, че организацията не може да бъде одитирана,  отказали да разкрият и как се използват средствата за фондация Mr. Gay World Foundation".

„Мисля, че имам право да знам какво се случва с парите, които събирам за организацията в качеството си на Мистър Гей Свят 2021. Кой и как се възползва от всички тези спонсорства?“, той пита.

„Брайтенбах заключава, че с неговия образ се „злоупотребява“, пише The Citizen.

"Разочарован съм, тъй като наистина смятах, че конкурсът Mr. Gay World е платформа, която мога да използвам, за да разширя благотворителната си дейност. Също така смятах, че те имат в сърцето си интересите на LGBT+ общността. За съжаление сгреших."

„Mr. Gay World потвърждава, че е получена оставката на настоящия титуляр Луу Брайтенбах от Южна Африка след договорен спор, въпреки опитите ни да разрешим въпроса по приятелски и разумен начин", отговарят на обвиненията организаторите на конкурса.

„Отбелязваме също жалкото прессъобщение, издадено от името на г-н Брайтенбах, което включва серия от клеветнически твърдения за организацията и нейните служители. Ние категорично отхвърляме тези твърдения, както и версията на г-н Брайтенбах за събитията, както са описани. Mr. Gay World обмисля с юридическия си екип какви стъпки да предприеме и за момента няма да даваме допълнителни коментари“.

Профилът на Брайтенбах в инстаграм не показва красавецът да се е притеснил особено заради разногласията си с организаторите на конкурса.