Разгадаха тайнствен надпис върху скала във Франция

Текстът описва трагичната смърт на моряка Серж, загинал преди 230 г.

Култура
23:30 - 28 Февруари 2020
8920
Разгадаха тайнствен надпис върху скала във Франция

Двама французи разгадаха тайнствения надпис върху плоча, намираща се до френското село Плугастел в Бретан. Надписът според тях описва трагичната смърт на моряк на име Серж, загинал преди 230 години.

Плочата с височина няколко метра се намира в залив, достъпен само при отлив. Сред нормалните френски букви някои са обърнати или поставени с главата надолу. Има и някои букви от скандинавски стил.

Виждат се години - 1786 и 1787 г. - датиращи надписа в периода, предшестващ Френската революция. Има и образ на кораб с платна и рул и свещено сърце, увенчано с кръст. 

Но досега надписът не се поддаваше на всички опити за интерпретация от местни учени. Имаше предположения, че човекът, който го е направил, е бил полуграмотен и е писал на старо местно наречие.

Доминик Кап, кметът на Плугастел

"Попитахме историци и археолози от тук, но никой не успя да разкрие какво се крие зад надписа на скалата", каза Доминик Кап, кмет на Плугастел. "Помислихме, че може би някъде по света има хора, които имат експертни познания, от които се нуждаем. Вместо да останем в невежество, ние решихме да повикаме експерти", сподели той.

Французите Рене Тудик и Робер Салиго съобщиха, че надписът говори за мъж  на име Серж, който бил принуден да излезе с лодка в морето по време на буря. Те твърдят, че текстът се превежда по следния начин: „Серж умря, тъй като не умееше да гребе и лодката му беше преобърната от вятъра”.

Друг екип, който се бе заел с разгадаване на надписа, историкът Роже Фалиго и художникът Ален Робет предложиха различен превод: „Той беше въплъщение на смелостта и жаждата за живот. Някъде на този остров той бе покосен и умря”.

Превод от в. "Сън"