РАЗГЕЛЕ! Аферистът, свил 91 милиона - Гал Барак, отива на съд в Австрия

Общество
15:31 - 02 Декември 2019
2585
РАЗГЕЛЕ! Аферистът, свил 91 милиона - Гал Барак, отива на съд в Австрия

След уважен протест на Софийска окръжна прокуратура крупния международен аферист Гал Барак, който си живееше живота у нас след далавера за 91 млн. лева ще бъде предаден на прокуратурата на Република Австрия, съобщиха от Софийския апелативен съд.

Днес, 02.12.2019 г., състав на Софийски апелативен съд е уважил протеста на прокурор от Окръжна прокуратура – София и постановил предаването на израелския гражданин Гал Барак на властите на Република Австрия. П

рипомняме, че преди това Софийски окръжен съд с решение отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от Първи прокурор при Прокуратура на Фелдкирх, Австрия.

Срещу Гал Барак в Република Австрия се води разследване за няколко тежк и престъпления - измама, в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др. Евреинът беше задържан при напускане на България, на ГКПП Калотина, като се е легитимирал с официален документ – редовен паспорт на гражданин на Република Израел.

Аферистът оплел в схемите си повече от 30 хиляди човека от България, ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония и държави от Латинска Америка. Барак и партньорът му Илан Цоря имаха досъдебното производство, образувано за финансови измами чрез предлагане на фалшиви финансови инструменти - бинарни опции, което обаче скандално беше прекратено у нас.

Цялата престъпна дейност е осъществявана от България чрез използване на манипулативен софтуер, рекламиране в социалните мрежи и електронни медии и е менажирана от четири кол центрове – два в София и по един във Варна и Пловдив.Всички придобити пари от жертвите са преведени от наети psp агенти (платежни агенти) по сметки на офшорни компании в български банки и са надлежно изпрани. Използвани са най-малко 21 сайта, оперирани от дружества без лиценз за финансов посредник.

Гал Барак, наричан Вълкът от София, с изрична молба на 25 юли 2019 г. до Специализираната прокуратура пише:„Разполагам с важна информация относно факти и престъпни схеми, която може да помогне за разкриване на обективната истина по досъдебно производство № 749/2019, по описа на Специализираната прокуратура и привличане към наказателна отговорност на виновните лица.В тази връзка МОЛЯ да бъда призован за разпит и да изложа всичко, което ми е известно по разследването, както и да предоставя важни доказателства.”

До момента обаче Гал Барак, който е под домашен арест у нас, така и не е разпитан нито веднъж.