Разгеле: Най-сетне откриха "Арена Бургас" след 10 години чакане

Баскетболен мач беше първото събитие в чисто новата спортна зала

Новини
21:54 - 18 Май 2023
4803
Разгеле: Най-сетне откриха "Арена Бургас" след 10 години чакане

"Арена Бургас" най-сетне, след близо 10-годишно чакане, беше открита официално тази вечер. С това беше сложен край на дългата сага около изграждането ѝ. Първото събитие в нея беше баскетболният мач между "Черноморец" и "Рилски спортист" от полуфиналите на Националната баскетболна лига, а входът беше свободен. Очаквано, залата бе препълнена. Тимът от Бургас спечели с 84:70 и поведе с 2:1 в полуфиналната серия.

"Арена Бургас" вече функционира

На церемонията присъства и президентът Румен Радев. Той бе придружен от служебния министър на спорта Весела Личева и кмета на Бургас Димитър Николов.

"Приключи едно дълго чакане, изпълнено с големи надежди. Днес България и Бургас имат едно модерно спортно съоръжение, в което да бъдат организирани най-големите и вълнуващи спортни събития. Тази зала имаше много трудно начало. Минахме през куп предизвикателства, но любовта към спорта ни накара да обединим усилия, така че "Арена Бургас" да бъде открита днес. Сигурна съм, че тук ще се радваме на изявите на много български шампиони", каза служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева.

Строежът на залата започна през 2014 г. и трябваше да бъде завършен до края на 2018 г. Първоначалната цена беше 38.4 млн. лв., а след няколко отлагания инвестициите нараснаха почти два пъти - до 63.8 млн. лв.

"Арена Бургас" е с капацитет от 5200 места, както и с 2000 допълнителни седалки на подвижни трибуни. Тя може да побере до 15 000 души на концерти. Теренът в голямата зала е с бетонна основа, върху която могат да се изграждат всякакви настилки - за лека атлетика, баскетбол, волейбол, тенис, гимнастика, борба, бокс и други.