Ръждива борова оса убива горите в Югозапада (ВИДЕО)

Актуални новини
14:53 - 13 Май 2020
2799
Ръждива борова оса убива горите в Югозапада (ВИДЕО)

Ръждива борова листна оса напада иглолистните гори в Югозапада - Благоевград и Кюстендил. Гъсениците й са растителноядни и не са опасни за хората, но може да доведат до сериозно обезлистване на дърветата.

Тази година най-силно засегнати са горите в районите на държавните горски стопанства в Симитли, Благоевград и Рилски манастир. Преди две години вредителят беше обхванал борови гори в района на Радомир и Дупница, което наложи провеждането на въздушно пръскане.

Гъсениците на боровата листна оса се излюпват в началото на пролетта и се хранят с иглолистата през месеците април и май. Младите гъсеници изяждат частично листата и оставащите части пожълтяват и причиняват наблюдаваното „съхнене“ на гората, което е повод за многобройните сигнали и запитвания от загрижени приятели на гората. Независимо от това в същата година отново се появяват нови иглици и дърветата се възстановят.

Въздушно пръскане срещу ръждивата борова листна оса трябваше да се проведе преди края на април тази година, но заради COVID-19 мероприятията бяха отложени за следващия вегетационен период.