Разхлабват ограниченията за течности и лаптопи на британските летища

Пълното прилагане на новите правила ще отнеме две години

Новини
15:23 - 15 Декември 2022
2218
Разхлабват ограниченията за течности и лаптопи на британските летища

Ограниченията пренасяне на течности и лаптопи през зоната за сигурност в британските летища ще бъдат разхлабени от юни 2024 г., съобщиха Пи Ей Мидия и ДПА, като се позоваха на британското правителство.

Пасажерите в повечето големи летища във Великобритания ще могат да пренасят в багажа си течности в контейнери с обем до два литра, като това ще бъде най-голямото разхлабване на ограниченията от десетилетия. Лимитът в момента е 100 милилитра.

Също така на пътниците вече няма да се налага да носят контейнерите в прозрачни пластмасови торби или да изваждат таблетите и лаптопите от ръчния си багаж на пропускателните пунктове.

Министерството на транспорта каза, че големите летища ще трябва да въведат нова технология, която ще позволява на служителите по сигурността да виждат по-детайлни изображения на съдържанието на багажа на пътуващите. Законодателството за новите правила ще бъде внесено от транспортното министерство в британския парламент днес.

Настоящите правила за сигурност в летищата бяха въведени през 2006 г. след осуетен терористичен заговор за взривяване на самолети, излитащи от Лондон към САЩ, със самоделни течни бомби.

Нарушаването на тези правила от страна на пътниците е една от най-честите причини за забавяния при преминаване през зоната за сигурност в летищата.

„До 2024 г. в големите летища във Великобритания ще бъдат монтирани най-новите технологии в областта на сигурността, което ще намали времето за чакане на опашка, ще подобри обслужването на пътниците и, най-важното, ще улесни засичането на потенциални заплахи“, заяви британският министър на транспорта Марк Харпър. „Разбира се, това няма да случи веднага – пълното му прилагане ще отнеме две години. Дотогава пътниците трябва да продължат да следват настоящите правила“, добави той.