Разходка на куче без каишка е най-честото нарушение в софийските паркове

Новини
15:23 - 27 Май 2022
2603
Разходка на куче без каишка е най-честото нарушение в софийските паркове

Общо над 260 стопани на кучета са проверени в София от началото на май до днес, съобщават от Столичната община. Съставени са три акта и са наложени глоби с фиш на място.

При днешната проверка в парк „Хиподрума“ инспекторите съставиха акт на стопанин на домашно куче за неспазване на мястото за разхождане, което е определено за тази цел със заповед на районния кмет.

Парковите пространства са споделени и затова се изисква хората, разхождащи домашни любимци, да се съобразяват с установените за това места.

Контролните екипи на Столичния инспекторат установяват, че все повече собственици представят изрядни документи, но още се констатира неспазване на правилото за водене на повод, което обикновено създава предпоставка за инциденти.

Част от проверките са заедно с екипи на Общинска полиция, районните администрации и екипи на ОП „Екоравновесие“. 

Броят на глобените с фиш за непочистване след дефекация са намалели в сравнение с предходните месеци.

Проверките се правят както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата в столичните паркове и градини, междублокови пространства и други обществени места.

Инспекторите следят за наличието на паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното. Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона ветеринарномедицинската дейност.