РАЗКАРАЙТЕ ГО! Кандидат-кметът на ПП за Бургас пак се дъни, гласува с Корнелия срещу еднополовите

Константин Бачийски вече веднъж сгази лука, като отказа да гласува "за" санкциите срещу Москва

Политика
15:50 - 11 Август 2023
8310
РАЗКАРАЙТЕ ГО! Кандидат-кметът на ПП за Бургас пак се дъни, гласува с Корнелия срещу еднополовите

Гласеният за кандидат за кмет на Бургас от Продължаваме промяната, а вероятно и на Демократична България, въпреки отпора - Константин Бачийски, пак дъни либерално-демократичните ценности на коалицията. След като миналата година бе един от двамата депутати от формацията на Кирил Петков и Асен Василев, заедно с колегата си със звучното руско име Юрий Козлов, отказали непосредствено след избухването на войната в Украйна да гласуват санкциите против Москва, напук на общоевропейската и натовска позиция, сега бургазлията рути отново устоите на ПП-ДБ. 

Оказва се, че именно той е бил законотворецът, решил да гласува, че интимните връзки (в поправките в Закона за защита от домашното насилие - б.р.) могат да се регламентират като такива само между мъж и жена. 

Миналата седмица парламентът се събра извънредно за скоростни промени в Наказателния кодекс и ЗЗДН, които бяха обнародвани днес в "Държавен вестник".

Една от тях предвижда дефиниране на "интимна връзка", така че право на защита да имат и лица, които не живеят заедно, но са в интимни отношения от над 60 дни. БСП и "Възраждане" обаче видяха в тази поправка опасност от "джендъра", и левицата предложи своя редакция - "интимна връзка" да има само между мъж и жена. Така се лишават хората в еднополови връзки от защита.

Предложението на столетницата бе подкрепено от ГЕРБ, БСП, "Възраждане" и един-единствен депутат от ПП-ДБ. Излезлите днес протоколи на гласуванията в Народното събрание показват, че това е Константин Бачийски - избран от Националния съвет на ПП за техен кандидат-кмет в Бургас.

Депутат в настоящото и предните два парламента, Константин Бачийски е бивш общински съветник в морския град и председател на „Средна европейска класа“ - партията, с която "Продължаваме промяната" се яви на първите си избори, когато още не бе регистрирана като партия. Оттогава Бачийски е водач на листата в Бургас, въпреки недоволството на част от местните симпатизанти на ПП, припомнят и колегите от КлубЗет. 

"Миналата седмица бях на среща с представители на институти, които работят с домашно насилие на първа линия, служители на МВР, социалните служби, и пр. Те ми дадоха 9 предложения за промени, първото нещо, което бяха казали, беше това за интимната връзка".  Според него идеята на ЗЗДН е да защити "слабия пол" - жените. Попитан дали жените, които са в интимна връзка с жени, не заслужават тази защита, той отбеляза, че те са на едно ниво на физическа сила.

Бачийски отбеляза още, че се е притеснявал дали точката ще мине и затова я е подкрепил, макар и да не покрива "всички възможни случаи". И добави, че е подкрепил създаването на център за защита на жени от насилие в родния си Бургас още през 2009 г.

"Аз с каузата за борбата с домашно насилие се занимавам от 15 години, и се боря да решавам проблемите, които мога. Моята кауза е борбата с домашното насилие срещу жени", казва кандидат-кметът пред медията.