Разкриха две големи финансови измами в Пловдив

Новини
16:02 - 15 Юли 2024
2476
Разкриха две големи финансови измами в Пловдив

Разследването е проведено по досъдебно производство, образувано в отдел "Криминална полиция“ под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив. След множество оперативни и издирвателни действия служителите арестували 69-годишен извършител на две измами на обща стойност 68000 лева.

Според събраните до момента доказателства, за времето от март 2022 г. до юни 2024 г. жертви на неговата комбинативност станали двама мъже. В условията на продължавано престъпление от единия потърпевш са отнети общо 60 хиляди лева – по банков път или на ръка.

Предлогът бил доставка от Украйна на 1500 метални варели за пчелен мед, като извършителят представил пред клиента си съответната техническа документация и двамата подписали фиктивен договор. Впоследствие, обаче, измамният сценарий продължил с появата на редица непредвидени обстоятелства за забавяне на вноса и искане на още пари за преодоляване на пречките.

Със значително по-малка сума – 8000 лева, бил "ужилен“ вторият потърпевш. Пред него 69-годишният мъж също се представил като вносител на изгодни стоки от чужбина, но в този случай ставало дума за автомобил от Южна Корея. За да получи колата клиентът дал авансова вноска, но на по-късен етап се наложило да доплаща за ремонт и други услуги, като включване в група на шофьори за междуградски превоз, издаване на стикери за упражняване на таксиметрова дейност и т.н.

След доклад на събраните материали в Районна прокуратура – Пловдив, извършителят е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 209 от Наказателния кодекс, а с решение на съда му е определена мярка за неотклонение "задържане под стража“.