Разкриха кой е предал Ане Франк на нацистите

Свят
15:56 - 18 Януари 2022
3188
Разкриха кой е предал Ане Франк на нацистите

Ново разследване е открило самоличността на заподозрения, който е предал Ане Франк и семейството ѝ на нацистите. Екип от експерти и историци, който работи шест години, използва най-съвременни техники за разследване, за да разкрие „студения случай“, пише Би Би Си.

След като се укрива две години, еврейското момиче умира в нацистки концентрационен лагер през 1945 г. едва на 15-годишна възраст.

Дневникът, който е водила и който бе публикуван след нейната смърт, е най-известният източник на информация за живота на евреите по време на Втората световна война.

Името на предателя е Арнолд ван ден Берг - нотариус, който също е бил евреин и е живял в Амстердам. Той предал на германските окупатори списък със скривалища на евреи в Амстердам, за да спаси живота на семейството си, става ясно от доклада.

Арнолд ван ден Берг е бил член на Съвета на евреите в Амстердам – институция, която тогава била задължена да налага нацистки убеждения в еврейските райони. Бил е разпуснат през 1943 г., а членовете му - изпратени в концентрационни лагери. Нотариусът обаче не е бил изпратен в лагер, а е водил нормален живот. Подозирали
са, че е имало „къртица“ в Съвета на евреите, която е изнасяла информация за нацистите.

„Когато Ван ден Берг губи всичките си протекции, е трябвало да предостави нещо ценно на нацистите, за да може той и семейството му да са в безопасност и да не отидат в лагер“, разказва бившият агент от ФБР Винс Панкоук.

Експертите откриват доказателства, че Ото Франк - бащата на Ане, е знаел за това, но е го е пазел в тайна. Открито е копие от анонимно писмо, което Ото Франк е получил през 1946 г. Вътре е споменато и името на нотариуса.

Оригиналното писмо е изчезнало, но копие от него е открито в градските архиви на Амстердам. Именно така се стига до името Арнолд ван ден Берг.

„Трябва обаче да имаме предвид, че той е бил евреин, което означава, че е бил поставен в трудна ситуация от нацистите, за да направи нещо такова”, казва Винс Панкоук.

Датски вестник съобщава, че Арнолд ван ден Берг е починал през 1950 г.

Семейството на Ане Франк заедно с още четирима души се укриват от нацистите в къща в Амстердам от 1942 г. до 1944 г. Там тя написва и известния си дневник. През август 1944 г. скривалището им е разкрито. Семейството е
изпратено в концентрационен лагер и убито. Оцелява само бащата.