Разкриха машината за хакерски атаки на "Кремъл"

Разследването се основава на 5000 страници поверителни корпоративни документи

Новини
20:20 - 30 Март 2023
5388
Разкриха машината за хакерски атаки на "Кремъл"

Безпрецедентен теч на стотици документи от руска фирма за киберсигурност разкри мащабите на водената от Кремъл война във виртуалното пространство чрез хакерски атаки, пропаганда и др. способи.

Разследването бе публикувано от 11 западни медии днес следобед и се основава на 5000 страници поверителни корпоративни документи, свързани с базираната в Москва компания "Вулкан".

То за пръв път показва кухнята на атаките, с които се сблъсква целият свят, включително и България. Документите са изнесени от служител на фирмата, обезверен заради войната в Украйна. Те се смятат за автентични от експерти и предлагат рядък поглед отвътре - от Москва изключително трудно пробива такъв тип информация навън, коментират западните издания, сред които британският "Гардиън", германският "Шпигел" и американският "Вашингтон Поуст".

Документите показват планове и програми за дезинформационни кампании, координиране на хакерски атаки, поразяване на ключова инфраструктура, включително въздушен, воден и жп транспорт. Те разкриват, че руските хакери не са просто случайни групи, които търсят бързо трупане на точки с произволни удари, а са част от стройна организация, свързана с държавата, военните и службите за сигурност на Русия.

Някои от потенциалните цели са в Европа и САЩ. Една карта от документите показва концентрацията на интернет сървъри в Америка например.

Друга показва ядрена централа в близост до Берн, Швейцария, заедно с швейцарското министерство на външните работи. Не е ясно дали това са реални цели или просто хипотетични обекти за тренировка, отбелязват авторите на разследването.