Разкриха неизвестния дарител на 400 000 лв. за реставрацията на къщата на Райна Княгиня

Средствата се осигуряват от институт "Хистореон" и ще бъдат във вид на строителни материали и работа

Новини
12:27 - 30 Юли 2019
3318
Разкриха неизвестния дарител на 400 000 лв. за реставрацията на къщата на Райна Княгиня

След дълги години разруха най-после къщата на Райна Княгиня в София, район Сердика ще бъде възстановена. Това става възможно благодарение на дарението на институт "Хистореон", който дарява 400 000 лв. за ремонта на сградата на ул. Софроний Врачански 119.

В тази къща Райна Княгиня прекарва последните 8 години от живота си. От дълго време сградата е в аварийно състояние. Големи усилия за опазването на сградата са положили и от районната администрация на "Сердика".
Първоначално в къщата са били настанени да живеят социални слаби семейства. След напускането им обаче сградата става обект на ромски набези и незаконно настаняване. От районата администрация взимат мерки за изгонването, обезопасяването и затварянето на къщата на Райна Княгиня.

На сесията на СОС, миналата седмица, бе приет доклад за възстановяването на сградата. За реконструкцията и реставрацията на сградата има проект, който е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство и главния архитект на София Здравко Здравков.

Издадено е и разрешение за възстановяването на къщата в автентичния ѝ вид. Средствата се осигуряват от институт "Хистореон" в лицето на Димитър Димитров, съобщи bgonair.bg.

Ремонтът на сградата ще продължи около година и половина. След това тя ще бъде музей. Дарението е във вид на строителни материали и работа.