Разкриха причината за трагичното падане на Михаел Шумахер

Легендарният пилот е направил това, което никой друг не би дръзнал - на пресен сняг и с много лоши метеоролигични условия

Спорт
14:37 - 05 Декември 2023
16855
Разкриха причината за трагичното падане на Михаел Шумахер

Навръх десетата годишнина от катастрофата, след която съдбата на Михаел Шумахер остана под завесата на тайната, журналистът от немския ARD Йенс Гидеон записа пет епизода, които нарече "Историята на една икона".

Но дори и след този мини сериал, в който бяха инвестирани много пари, усилия и време, няма да се разбере какво е актуалното състояние на легендарния пилот от Формула 1.

"Разбира се, че бих искал да знам как е Шумахер. Но нямам право да знам. И това трябва да е ясно предварително: този подкаст не е за това", каза Гидеон в първия епизод, озаглавен Ride into the Dark.

Семейството на Михаел Шумахер не е публикувало никаква информация за седемкратния световен шампион след ски инцидента във френските Алпи. Знае се, че той е жив, никой не е виждал снимките му и само няколко близки приятели, сред които Жан Тод, могат да го посещават.

В първия епизод става дума за борбата на лекарите за живота на Шумахер.

Германският журналист прави една обиколка на пистата, на която е карал Шумахер на 29 декември 2013 г.

"Чувствам се неспокоен, това е много специално място", споделя авторът на лентата, а колегата му добавя: "В ден като този, само с пресен сняг, не караш на писта като тази. Защо го е направил?"

Журналистът снима и в град Мерибел, най-близкото населено място до ски курорта, където Шуми претърпя инцидента, но и там не научи много.

"В Мерибел никой не говори за това – градът мълчи", казва Йенс.

Той обаче успява да научи от ски инструктор, че пилотът е "направил това, което никой друг не би направил", и всичко това, защото е "карал на пресен сняг" при тежки метеорологични условия.