Разкриха: В бункера на Зеленски - без телефони, без светлина, без сън и с тайни пароли

Свят
22:02 - 19 Февруари 2023
7674
Разкриха: В бункера на Зеленски - без телефони, без светлина, без сън и с тайни пароли

"В бункера на Зеленски: без телефони, без светлина, без сън и с тайни пароли" - така е озаглавен обширен материал в британския "Сънди таймс" от политическия редактор на вестника Карълайн Уилър, посетила Банкова – украинския вариант на Даунинг стрийт.

Най-поразителното при влизането в Банкова е колко е тъмно вътре, пише журналистката. Всички кепенци са спуснати, за да се предпази от експлозии на бомби, а светлините са изключени, за да се намали заплахата сградата да бъде обект на въздушни нападения или снайперисти.

Карълайн Уилър пояснява, че Банкова представлява блок от офиси, заобиколен от стоманен пръстен. По всички улици около комплекса са разположени КПП-та с въоръжена охрана. Достъп имат само онези, които разполагат с нужните документи.

Карълайн Уилър пише, че от началото на войната е имало многобройни опити за убийството на Володимир Зеленски. Ръководителят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов твърди, че Зеленски е оцелял при три опита за убийство само в рамките на една седмица.

Журналистката описва не само личните си преживявания в бункера на Зеленски, но и срещите й с някои от най-доверените му хора. Като Андрий Йермак, придружил президента на последната му европейска обиколка и Александър Роднянски – учен от Кембридж, завърнал се в Киев, за да съветва Зеленски по икономически въпроси. А също Микола Солски – министър на селското стопанство и храните. Те споделят, че светът е бил учуден, че Украйна не само устоя на руското нападение, но започна да отвръща на удара.

Роднянски казва, че "първо, Русия подцени украинските отбранителни способност и второ, руснаците надцениха собствените си способности". А Солски допълва, че "от руснаците не могат да се очакват някакви умни ходове, защото се държат по предвидим начин".