Разкритие на Lupa.bg: Колата на Марешки се води на инвалид

Новини
22:20 - 24 Септември 2020
78731
Разкритие на Lupa.bg: Колата на Марешки се води на инвалид

Майбахът на лидера на "ВОЛЯ" Веселин Марешки се води на името на инвалид, показа проверка на Lupa.bg. Колата, която струва около половин милион лева, има безплатна електронна винетка, както се полага на хората с увреждания. Дали самият Марешки има ТЕЛК за намалена работоспособност, или просто автомобилът му се води на чуждо име за да ползва облекчения - не можем да дадем отговор на тези въпроси. Проверката ни показа, че автомобил с рег. номер CB6951MT, каквато е табелата на фармацевтичния бос, е с инвалиден стикер.

Интересно как колата е на инвалид след като има ограничение и МПС-то трябва да е с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 160 к.с., а Майбахът на лидера на "ВОЛЯ" е цели 530 коня.

Проверка на Lupa.bg показа, че Марешки не е давал пари за винетка

Безплатната инвалидна винетка на депутата е от 31 януари 2020 година и е валидна до същата дата през 2021 година. Стикерите се издават чрез дирекциите "Социално подпомагане", безплатни са за хора с увреждания и са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура".

От това право могат да се възползват хората с 50% намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с.

Фармацевтичният бос явно е решил да се възползва от привилегиите за инвалиди, без той самият да е такъв.