Разкритие : Злоупотреба за почти 20 000 лв. в детска градина

Кметът на „Подуяне“ е подал сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция, Софийска районна прокуратура, СДВР - сектор "Икономическа престъпност" и Столична община

Топ
19:43 - 08 Юли 2024
6274
Разкритие: Злоупотреба за почти 20 000 лв. в детска градина

Кметът на район "Подуяне" инж. Кристиян Христов, подаде сигнал до компетентните институции за установена финансова злоупотреба в размер на десетки хиляди левове в една от детските градини, съобщават от местната адмнистрация. След получен сигнал от директорката на детското заведение и извършена проверка по случая, събраната информация беше изпратена до Агенцията за държавна финансова инспекция, Софийска районна прокуратура, СДВР - сектор "Икономическа престъпност" и Столична община. Възможната злоупотреба от страна на служител на детската градина за последната година и половина възлиза на почти 20 000 лева.

Във връзка с установените нарушения, инж. Кристиян Христов проведе среща с всички директори на детски градини и училища в района. На срещата бяха обсъдени мерките, които ще бъдат предприети за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще. Кметът издаде заповед, според която директорите следва да изпращат ежемесечна информация, подкрепена с нужните разходно-оправдателни документи, за да може да се провери целесъобразността, законосъобразността и ефективността при разпределяне и разходване на средствата. "Образованието и грижата за децата на район "Подуяне" са приоритет, който си поставих още по време на кампанията. В последствие събрахме актуална информация за състоянието на детските заведения и активно работим за планирането и подобряването на средата за най-малките. Точно затова няма да позволя и стотинка от бюджета за нашите деца да бъде разходван неправомерно. С моя екип залагаме на постоянен контрол и прозрачност при разходването на парите на гражданите. Така ще бъде и занапред!" – заяви инж. Кристиян Христов. Призоваваме всички жители на района да бъдат внимателни и да сигнализират при съмнения за нередности. Вашата подкрепа и сътрудничество са от съществено значение за гарантиране на прозрачността и ефективността в управлението на общинските средства.