Разкрития: Кой дава парите на Слави?

Охранителната фирма на Камен Пенков е основен рекламодател в партийната телевизия на ИТН

Политика
21:33 - 28 Юли 2022
14629
Разкрития: Кой дава парите на Слави?

През 2021 година партийната телевизия 7/8 TV се е издържала основно от реклама от охранителната фирма "АС Скорпио". Фирмата е свързана с бившия заместник вътрешен министър Камен Пенков. Това показват данните от подадената от оператора на медийни услуги "Стaтис" АД декларация пред Министерството на културата.

"АС Скорпио" е предоставила 174 000 лева, което представлява 46% от приходите на партийната медия, през която лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов прави своите обръщения. Партията ИТН е осигурила 40% от приходите на телевизията.

Камен Пенков

Според официалните данни, "АС Скорпио" ООД е получила над 19 милиона лева от 8обществени поръчки, а наскоро публикуваните данни за бюджетните плащания СЕБРА показват още 7.8 милиона лв. Охранителната фирма е сключила договор за реклама с телевизията на 22 април 2021 г., малко след изборите, когато ИТН влиза за първи път в 45-ото Народно събрание и Слави Трифонов става депутат.

Основател на компанията "АС Скорпио" е Камен Пенков заедно с жена му Васка Пенкова. Фирмата дълги години отговаряше за охраната на централата на БСП на "Позитано" 20 и партийните форуми. Пенков беше зам.-министър на вътрешните работи в тройната коалиция по времето на министър Румен Петков. Впоследствие Пенков беше и нещатен сътрудник на Петков в парламента.

Камен Пенков е и тъст на Светлозар Лазаров - бивш главен секретар на МВР по времето на кабинета "Орешарски" и бивш национален координатор на партията на Волен Сидеров "Атака". Лазаров се оказа особено близък с бизнесмена Арбен Хавальов (партия "Бригада"), в миналото приближен до Ахмед Доган, съден за ДДС измами, използване на фалшива самоличност и незаконно придобито имущество.

До края на юни всяка година електронните и онлайн медии са задължени, освен да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, да декларират и "всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането". Информацията се подава пред Министерството на културата. Това изискване беше въведено през 2018 г. с промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения, внесени от ДПС.

От информацията за 2020 година се разбира, че операторът на медийни услуги "СТАТИС" АД декларира получени 500 000 лв. финансиране от "СЕТ 666" ЕАД, чийто едноличен собственик е Слави Трифонов. От финансовия отчет на компанията се вижда, че сумата е взета като заем през 2020 г. Това е отчетено в графата със задълженията, но не е ясно дали заемът е отпуснат от банкова институция, от фирма или от физическо лице. Залог не е вписан в Търговски регистър, както обикновено е практиката при банкови заеми.