Разкрития за сексуални посегателства срещу деца от свещеници

Португалската комисия започна своето разследване през януари 2022 г.

ЕС
17:48 - 13 Февруари 2023
2516
Разкрития за сексуални посегателства срещу деца от свещеници

Най-малко 4815 деца са били сексуално малтретирани от представители на португалската католическа църква - предимно свещеници - през последните 70 години, се казва в доклад на комисията, разследваща проблема, като се добавя, че констатациите са върхът на айсберга, предава Ройтерс.

"Искаме да отдадем искрена почит на онези, които са станали жертви на малтретиране в детството си и са се осмелили да нарушат мълчанието", каза детският психиатър Педро Щрехт, който ръководи комисията. "Те са много повече от статистика."

Щрехт каза, че тези 4815 случая са "абсолютният минимум" на жертвите на сексуално насилие от представители на духовенството в Португалия от 1950 г. насам.

Повечето извършители (77%) са свещеници, а повечето от жертвите са от мъжки пол, каза Щрехт, добавяйки, че те са били малтретирани в католически училища, църкви, домове на свещеници, изповедални, наред с други места.

По-голямата част от сексуалните посегателства са извършени, когато децата са били на възраст 10-14 години, като най-малката жертва е едва на две години.

Епископ Жозе Орнелас Карвальо, ръководител на Епископската конференция на Португалия и епископ Лейрия-Фатима, присъства на представянето на окончателния доклад и се очаква да го коментира по-късно. По-рано Църквата заяви, че е готова да "вземе подходящи мерки".

Отец Ханс Цьолнер, служител на Ватикана, който отговаря за разследването на случаите на сексуално насилие над деца, също присъства на събитието в Лисабон. Той каза, че е важно "да продължим да изслушваме жертвите, защото това няма да е краят".

"Ще има още жертви, които ще излязат", каза той и добави, че сега е отговорност на Епископската конференция на Португалия да информира Ватикана за доклада. "Ние (Църквата) трябва да...погледнем в миналото."

Португалската католическа църква беше разтърсена миналата година от случаи на предполагаемо прикриване на сексуално насилие, включително от епископи, които остават активни в църковните роли. Комисията каза, че подготвя списък с обвинени свещеници, които все още работят.

Португалската комисия започна своята работа през януари 2022 г., след като доклад във Франция разкри, че около 3000 свещеници и религиозни служители са малтретирали сексуално над 200 000 деца.

Оплакванията за злоупотреба идват от хора с различен произход, от всички региони на страната, а също и от португалски граждани, живеещи в други страни в Европа, Африка и Америка.

Комисията е разговаряла с над 500 жертви, анализирала е исторически църковни документи и е интервюирала епископи и други представители на духовенството.

Показанията на общо 25 души, изслушани от комисията, са изпратени на прокуратурата за разследване, тъй като всички останали са извършени преди повече от 20 години и по тях вече не могат да бъдат образувани съдебни производства.

Комисията каза, че законът трябва да бъде променен, така че да може да се започне съдебно производство за престъпления, извършени преди 30 години.

Комисията, която твърди, че е независима, е финансирана от Католическата църква. Попитан от Ройтерс през декември 2021 г. дали това може да е заплаха за независимостта на комисията, Щрехт каза, че той ще бъде първият, който ще излезе и ще се оплаче, ако църквата се намеси в работата му.