Размерът на пениса се е увеличил с 24% за 30 години

Експертите по плодовитостта са угрижени - чудят се каква е причината за порастването на мъжката гордост

Новини
23:22 - 23 Февруари 2023
7875
Размерът на пениса се е увеличил с 24% за 30 години

„Проучвания на мъже от цял свят показват, че дължината на еректиралия пенис е нараснала с 24% през последните 30 години“, съобщава USA Today.

Докато повечето хора биха приветствали това неочаквано развитие, експертите по плодовитостта са угрижени.

„Въпрос за милиони долари е защо това би се случило“, обясни д-р Майкъл Айзенберг, уролог и специалист по мъжки фертилитет в Stanford Medicine, който ръководи изследването, публикувано в The World's Journal of Men's Health. Проучването се нарича „Притеснително ли е увеличаването на дължината на пениса?“.

Други изследвания показват, че броят на сперматозоидите и нивата на тестостерон спадат.

Дължината на пениса може да не е пряко свързана с плодовитостта, каза Айзенберг, но всичко, което променя репродуктивната система, е фундаментално за човешкото съществуване и „нещо, на което трябва да обърнем внимание и да се опитаме да разберем защо“.

Проучването се появи, когато Айзенберг забелязва тенденции в данните за репродуктивното здраве на мъжете, включително

по-ниско качество на спермата и понижени нива на тестостерон,

и реши да проучи дали има допълнителни промени, като например физическата анатомия.

Айзенберг и колегите му събират данни от 75 проучвания, проведени между 1942 г. и 2021 г., които съобщават за дължината на пениса на 55 761 мъже.

Екипът установи, че средната дължина на еректиралия пенис се е увеличила с 24% за 29 години, тенденция, която наблюдават по целия свят“,

пише USA Today.

Според експертите порастването на мъжкия орган може да е друг индикатор, че експозицията на околната среда - като замърсители на околната среда или все по-заседнал начин на живот - причинява промени, свързани с репродуктивността.

Айзенберг и колегите му първоначално очаквали обратния резултат - размерът на пениса да намалява. „Проведохме мета-анализ, в който разгледахме всички доклади, които са ни известни, относно за дължината на пениса“, казва той пред USA Today. „Разгледахме дължината в отпуснато и еректирало състояние и създадохме огромна база данни от измервания. Това, което открихме, беше доста различно от тенденциите в други области на мъжката плодовитост и здраве.

Дължината на еректиралия пенис става по-голяма, от средно 4,8 инча (12 см) до 6 инча (15,2 см) през последните 29 години."

Айзенберг продължава, че промените са тревожни, защото са се случили за по-кратък период от време. „Ако виждаме такава бърза промяна, това означава, че нещо мощно се случва с телата ни.

Трябва да се опитаме да потвърдим тези открития и ако бъдат потвърдени, трябва да определим причината за тези промени.“

„Възможно е да има редица действащи фактори, като излагане на химикали, пестициди или хигиенни продукти, взаимодействащи с нашите хормонални системи“, чудят се експертите. „Тези химикали, нарушаващи ендокринната система, са налични в нашата среда и нашата диета. Тъй като променяме конституцията на тялото си, това засяга и хормоналната ни среда. Излагането на химикали също се смята за причина за по-ранното навлизане в пубертета на момчета и момичета, което може да повлияе на гениталното развитие.“