Размина му се: Бившият ректор на ЮЗУ няма да плаща глоби за бонусите от 170 хил. лв.

КПКОНПИ установи, че Борислав Юруков е бил в конфликт на интереси

Топ
13:35 - 05 Април 2024
2376
Размина му се: Бившият ректор на ЮЗУ няма да плаща глоби за бонусите от 170 хил. лв.

Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд – Благоевград, свързано с вече бившия ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски" - Благоевград Борислав Юруков.

Делото бе образувано по касационна жалба на КПКОНПИ против решението на съда в Благоевград, с което е отменено Решението от 2021 г. на антикорупционната комисия. Тя установи конфликт на интереси по отношение на Борислав Юруков за това, че като ректор на ЮЗУ през периода декември 2017 г. –декември 2020 г. е издавал в свой частен интерес множество заповеди, с които е определял за себе си допълнителни трудови възнаграждения.

Наложени са му две глоби, всяка в размер 5000 лв. за установения конфликт и са отнети в полза на държавата получените материални облаги от конфликта на интереси в общ размер 142 300 лв., както и нетното дневно възнаграждение, получавано от ректора за времето на конфликта в общ размер 16 876, 54 лв. 

Върховните магистрати приемат за правилен извода на първоинстанционния съд за допуснато от КПКОНПИ съществено процесуално нарушение, изразяващо се в непрецизиране, неиндивидуализиране и противоречиво отразяване на деянията. От една страна, не става ясно за колко деяния е санкциониран тогавашният ректор - дали това са отделни деяния, представляващи самостоятелни нарушения, или за едно продължавано нарушение. От друга страна, дадената от антикорупционната комисия правна квалификация на нарушенията противоречи на описанието им в обстоятелствената част. Налице е съществено процесуално нарушение, тъй като се ограничава
правото на защита и се възпрепятства извършването на съдебен контрол за законосъобразност на оспорвания акт.

Допуснати са съществени нарушения на  административнопроизводствените правила при издаване на решението на КПКОНПИ. Първоинстанционният съд е постановил правилен съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила.
По делото има особено мнение на съдия Тодор Тодоров. Решението е окончателно.