Размирици в Чад взеха жертви

Свят
11:31 - 29 Февруари 2024
838
Размирици в Чад взеха жертви

Няколко души бяха убити при сблъсъци в района на централата на контраразузнаването на Чад в столицата Нджамена, съобщиха правителството и опозиционна партия, предаде Ройтерс.

Двете страни обаче се различават във версиите си за случилото се.

Насилието се случва на фона на напрежение преди президентските избори, насрочени за май, след които е възможно конституционният ред в централноафриканската страна да бъде възстановен, три години след завземането на властта от военните, отбеляза Ройтерс.

В изявление на правителството се казва, че централата на контраразузнаването е била нападната от представители на опозиционната "Социалистическа партия без граници" (СПГ), водени от лидера ѝ Яя Дило. В изявлението се добавя, че са загинали няколко души.

Властите добавиха, че друг представител на партията, Ахмед Тораби, е извършил опит за убийство срещу председателя на Върховния съд Самир Адам Анур. Тораби е бил арестуван.

Генералният секретар на СПГ заяви пред Ройтерс, че до смъртните случаи в района на контраразузнавателната централа се е стигнало, след като войници открили огън по група активисти на партията.

По думите му Тораби е бил застрелян вчера и тялото му е било подхвърлено пред централата на специалната служба. Според генералния секретар членове на партията и роднини на Тораби отишли пред сградата, за да търсят тялото, но военните стреляли по тях, в резултат на което има убити. Той добави, че не е успял да се свърже с Дило.

Правителството каза, че обстановката вече е под контрол и добави, че участниците в размириците са били арестувани или обявени за издирване.

Върховният съд на Чад през декември одобри изборите, на които бе гласувана нова конституция, която според критиците може да помогне за затвърждаване на властта на хунтата. Военното управление в страната е една от няколкото хунти, които в момента са на власт в Централна Африка, където от 2020 г. бяха извършени осем преврата, посочи още  Ройтерс, цитирана от БТА.