Разнобой в АБВ: Първанов се ваксинира, Петков - не ще

Политика
14:45 - 17 Март 2021
5319
Разнобой в АБВ: Първанов се ваксинира, Петков - не ще

Основателят и пръв лидер на АБВ Георги Първанов се е ваксинирал срещу коронавируса, докато настоящият председател Румен Петков не смята засега да се имунизира, тъй като не вярва, че предлаганите в България ваксини са ефективни. Това стана ясно от думите на самия Петков пред Би Ти Ви.

"АБВ е партия на много хора. Аз съм ѝ председател, но ние имаме много лидери", заяви Румен Петков в отговор на въпроса за настоящата роля на Георги Първанов в политическата сила.

Бившият вътрешен министър обаче отрече в АБВ да има сериозни конфликти, както и да има някакво напрежение между него и Първанов. Румен Петков обаче все пак призна, че с неговия предшественик на партийния пост имат различия по отношение на работата на НОЩ за справяне с пандемията. Преди време екс президентът призова ген. Венцислав Мутафчийски и НОЩ да бъдат подкрепени, докато бившият вътрешен министър е на обратното мнение. Двамата се разминаха и по отношение на доц. Атанас Мангъров. Първанов смята, че позицията на инфекциониста срещу мерките е вредна и той не трябва да е кандидат-депутат от АБВ, докато Румен Петков горещо подкрепи номинацията на доктора за водач на листи на партията.

Според лидера на АБВ трябва да се потърси отговорност на хората, които "организираха този юруш на ваксините". "Хаосът, който създадоха правителството и щабът, доведе до смъртта на много хора", смята Петков и допълни, че трябва да има незабавна отмяна на всички мерки, които не са необходими.

Съдебна отговорност трябва да бъде потърсена и от ЕК за одобрението на ваксини, които "донесоха смърт", заяви лидерът на АБВ и разказа, че е говорил за производството на руската ваксина "Спутник V" в България и има интерес от страна на Москва.

"Имам възможност и искам да бъда полезен, но българското правителство не желае тази помощ", каза Петков.

"Отстоявам идеята България да може да произвежда руски ваксини и ако това е престъпление съм готов да нося отговорност", каза лидерът на АБВ в отговор на въпрос дали ако е в управлението би разрешил употребата на руски ваксини у нас, дори ако Европейската агенция по лекарствата не разрешава "Спутник V" на територията на ЕС.

Румен Петков иронично заяви, че ще бъде обявено, че хората, които умряха след ваксиниране са умрели или по собствена вина, или по вина на Мангъров.

"Плащаме ваксините, на не ги получаваме и за това някой трябва да носи отговорност и този някой е Борисов. Той е регулировчикът на смъртта", отсече Румен Петков.

"Аз съм българин не знам защо трябва да бъда мангъровист или какъвто и да е", каза още лидерът на АБВ.