Разпитвали 2 часа шефовете на БНР в ДАНС

Станислав Костов и Николай Кръстев отказали да говорят след показанията

Общество
11:11 - 14 Септември 2019
5451
Разпитвали 2 часа шефовете на БНР в ДАНС

Повече от два часа ръководството на БНР е било на разпит в ДАНС вчера, съобщи БНТ. В агенцията по национална сигурност са били привикани генералният директор на радиото Станислав Костов и подалият оставка директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев. Двамата не са коментирали подробности след разпита пред чакащите ги журналисти.

В четвъртък и петък в държавното радио се разрази грандиозен скандал със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и отстраняването й от съдебния ресор, който тя отразява от дълги години. След бурно недоволство, Великова бе върната на работа, но вчера сутринта програма "Хоризонт" спря излъчване под претекст, че се прави профилактика. Неофициално се разбра, че никой от журналистите на радиото не се е съгласил да поеме сутрешния блок на мястото на Силвия Великова.

Спирането на излъчването предизвика активизация на всички институции. По разпореждане на прокуратурата ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка защо е спряло излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. между 06:00 и 11:00 часа.

Според ДАНС спирането на излъчването е създало опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, който трябва да подпомага и опазва гражданите в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи.

ДАНС, СЕМ и КРС имат тридневен срок да установят причините, довели до спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт", съобщи и БНР. Медийният съвет и КРС вече съобщиха, че работят по въпроса и резултатите се очакват в началото на следващата седмица. Медийните надзорници също ще изслушат генералния директор и управителния съвет на радиото.