Разпитват подпалвача на клуба "Иван Михайлов" в Битоля по делото срещу Люпчо Георгиевски

Ламбе Алабаковски отказа да отговори дали се гордее с вандалщината си

Балкани
16:07 - 30 Октомври 2023
2069
Разпитват подпалвача на клуба "Иван Михайлов" в Битоля по делото срещу Люпчо Георгиевски

Свидетелят на прокуратурата Ламбе Алабаковски беше изслушан от съдебния състав по делото срещу председателя на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски.

"Не се чувствам виновен", заяви в началото на заседанието Люпчо Георгиевски, който е обвинен "за разпространение на расистки и "ксенофобски материали по електронен път", за език на омраза и за обида на чувствата на евреите заради това, че сградата, в която се помещаваше вече заличения клуб, е на улица в Битоля, на която е имало къщи на евреи.

Певецът Ламбе Алабаковски, който застана на свидетелската банка днес, е осъден за палежа на входната врата на клуба, за което има условна присъда. Като мотиви за деянието си той посочи, че не смята, че "в сърцето на Македония - Битоля трябва да има клуб на името на Ванчо (Иван) Михайлов, който е фашист". Въпросът за мотивите беше отправен от прокуратурата, а на въпрос на адвоката на Люпчо Георгиевски дали се гордее със запалването на клуба, Алабаковски отказа да отговори, отказа да отговори и на въпрос дали изпитва омраза към клуба.

По думите на адвоката на Георгиевски Насер Рауфи целта на включването на Алабаковски като свидетел по делото е да бъде реабилитиран по някакъв начин за извършения палеж.

Алабаковски е третият свидетел на прокуратурата по делото срещу Люпчо Георгиевски, а поради отсъствието на последния - Горан Садикарио, директор на Музея на холокоста в Скопие, съдът определи следващото заседание да се проведе на 18 декември. Тогава ще бъдат изслушани и свидетелите на защитата.

Както и на първото заседание, съдът забрани в залата да бъдат внасяни мобилни телефони, но бяха допуснати телевизионни камери и диктофони.

Делото срещу председателя на Българския културен клуб "Иван Михайлов"  Любчо Георгиевски в Битоля стартира през юли тази година. Той е обвинен в разпространение на расистки и ксенофобски материали. Георгиевски, който беше разпитан в прокуратурата в Битоля през декември 2022 г., е разпространявал исторически факти, изказвания и материали за Иван Михайлов. Сигнал срещу това беше внесен от радикалната, крайнолява и проруска партия "Левица" в РСМ. Сигнал срещу Георгиевски имаше внесен и от Комисията по дискриминация в страната.

Със специално прието законодателство клубът "Иван Михайлов", на чието откриване присъстваха тогавашният премиер Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова, беше закрит заради името си. Според специалното законодателство на РСМ и Комисията по имената, името на клуба уронва националните чувства и поставя под въпрос идентичността на македонския народ.