Разпускането на парламента е "незаконно"

Това е решението на Върховния съд на Великобритания

Свят
12:56 - 24 Септември 2019
2693
Разпускането на парламента е "незаконно"

Разпускането на парламента на Великобритания е "незаконно". Това постанови Върховният съд на Обединеното кралство след няколкодневни обсъждания, предадоха световни агенции.

Съдът взе историческото решение, след като премиерът на Великобритания Борис Джонсън посъветва кралица Елизабет II да разпусне парламента за пет седмици.

Съдебното решение е победа за лагера срещу Брекзит.

Преди няколко седмици Лондонският върховен съд единодушно постанови, че решението на Борис Джонсън да разпусне парламента за пет седмици е законно, докато Шотландският апелативен съд постанови, че решението е незаконно.

11-те съдии от Върховния съд на Великобритания взеха единодушно решение, че Борис Джонсън е нарушил закона, обяви Лейди Хейл, първата жена председател на съда, която се пенсионира през януари 2020 г.

Хейл обясни, че разпускането на парламента с цел да се блокира ролята на законодателния орган е незаконно. Съдията поясни, че парламентът трябва да има възможността да създава закони, които да се спазват от всички.

Този принцип ще бъде подкопан, ако правителството може да затваря парламента, подчерта тя и добави, че законодателният орган трябва да държи сметка на изпълнителната власт.

В момента разпускането на парламента е незаконна, ако целта е да се попречи на законодателния орган да изпълнява конституционните си функции, продължи съдията.