РАЗРИВ: Кличко се оглежда в стола на Зеленски?

Нова порция словесни сблъсъци между кмета на Киев и президента подхранват спекулациите за тежкия конфликт

Украйна
13:45 - 22 Юни 2023
5282
РАЗРИВ: Кличко се оглежда в стола на Зеленски?

Кметът на Киев Виталий Кличко заговори за "тежка кампания за дискредитиране на столичните власти" и на самия него във видеообръщение, публикувано във "Фейсбук" и "Телеграм". Случилото се дава нов повод на анализаторите да смятат, че има огромен разрив в столицата и той навярно се дължи на интереси към постовете или иначе казано, Кличко вероятно се оглежда в стола на Зеленски. 

Според Кличко целта на кампанията е да бъде заставен принудително да напусне поста. Бившият шампион по бокс не спомена украинския президент Володимир Зеленски, но бъдещето му е несигурно след обществения протест заради смъртта на трима души при руска атака срещу Киев.

Тогава противовъздушно убежище се оказа заключено и бе наредена проверка на всички обекти в украинската столица. Оказа се, че под половината от 4655 убежища са свободно достъпни, а едва 15 на сто отговарят на всички нужни условия.

Между Кличко и президентската администрация се размениха обвинения за станалото, макар кметът да призна, че носи известна отговорност. А напрежението между лидерът на УДАР (партия - б.р.) и президента не спира от миналата година. 

Кличко обясни, че проверките на властите - които навлязоха в нова фаза, след като високопоставен служител по сигурността в Киев се оказа "заподозрян" тази седмица - създават "хаос в управлението на столицата", и то във военно време.

Кметът на Киев все пак отхвърли "политическите битки" като вариант в хода на руската инвазия, макар името му да се споменаваше като противник на Зеленски преди президентските избори, преди Русия да нахлуе в Украйна. От вчера Роман Ткачук, директор на Отдела по общинска сигурност в Киев, е под домашен арест заради случая с убежищата.