Разруха: Няма пари за най-старата църква в Ямбол

Куриози
17:35 - 24 Март 2023
2764
Разруха: Няма пари за най-старата църква в Ямбол

С поредна благотворителна кампания доброволци опитват да спасят от разруха на най-старата църква в Ямбол – „Света Троица“. На християнския празник Цветница, на 9 април, те отново организират благотворителен кулинарен базар в двора на храма за събиране на средства, съобщиха за БТА инициаторите на кампанията Васко Стоянов и Магдалена Хаджиева.

Близо 140-годишната църква, която е паметник на културата, се нуждае от спешен ремонт на камбанарията и покрива. Влага е унищожила много от иконописите в храма. Има изготвен проект и издадено строително разрешение от Общината. За цялостен ремонт са необходими близо 500 хил. лева, но до момента е събрана само част от сумата – около 70 хил. лева, обясниха организаторите на кампанията.

Благотворителният базар отново ще предлага домашно приготвени тестени и сладкарски изделия и ръчно изработени сувенири. Дарения се приемат и по сметката на храма, която е обявена във фейсбук. Организаторите призовават фирми и граждани да откликнат на апела за спасяване на църквата от разруха. Самите те са приели това за своя кауза от шест години насам, споделиха в интервю за БТА.

Според историци църквата „Св. Троица“ в Ямбол датира от 17-и век, като тогава е била вкопана в земята. След учредяването на Българската екзархия на мястото ѝ се издига нова църква през 1871 г. По време на Руско-турската война храмът е опожарен от изтеглящите се османски войски. Съграден е отново през 1884 г. Иконописите са дело на майстори от Тревненската школа.

Дарителска сметка на храм "Св. Троица "
Общинска банка
BG32SOMB91301046965401
За повече информация и записване за участие в базара:
Васко Стоянов 0897828115, Магдалена Хаджиева 0899156071