Разсекретиха огромно количество документи за убийството на Кенеди

Записите включват повече информация за обвиняемия стрелец Лий Харви Осуалд

САЩ
14:27 - 16 Декември 2022
2792
Разсекретиха огромно количество документи за убийството на Кенеди

Администрацията на президента Джо Байдън публикува повече от 13 000 документа за убийството на президента Джон Ф. Кенеди в четвъртък, които до този момент бяха засекретени. Така около 98% от всички документи, свързани с убийството на президента през 1963 г., вече са публикувани.

Това се случи след като Националният архив на САЩ, който контролира колекцията от записи за убийството, издаде заповед за разсекретяване.

Записите включват повече информация за обвиняемия стрелец Лий Харви Осуалд ​​и събитията около покушението.

Около 4300 записа остават частично засекретени. Експертите казват, че няма оправдание за задържането им с цел защита на националната сигурност или събиране на разузнавателна информация. Затова интересът е към това каква е причината за неразсекретяването им.

"Изминаха 59 години след като президентът Джон Кенеди беше убит и просто няма оправдание за това", каза съдия Джон Х. Тънхайм, който от 1994-98 г. председателства Съвета за преглед на досиетата на убийствата, създаден по време на убийството на Кенеди.

Сред документите, които остават до голяма степен скрити, 44 са свързани със сенчест агент на ЦРУ - Джордж Джоанидес, и тайна програма, свързана с Куба, която той ръководи и която има общо с Лий Харви Осуалд.

"Изключително важно е правителството на Съединените щати да осигури прозрачност, като разкрие цялата информация от документите, свързани с убийството, освен когато има основателни причини да не го прави," заяви настоящият президент Джо Байдън.