Разширяват пристана на о-в "Св. Анастасия"

Екзотичното място става по-безопасно, сега при лошо време достъпът е ограничен

Новини
16:54 - 20 Май 2020
1368
Разширяват пристана на о-в "Св. Анастасия"

От юни започва разширяването на пристана на о-в Св. Анастасия. Строителните дейности ще приключат през октомври. Това стана възможно, след като община Бургас сключи договор и осигури нужното финансиране. Екзотичното място е най-посещавано през лятото. 

Ще се постараем да организирме така строителните дейности, че те никак да не притеснят посетителите. Света Анастасия ще очаква и посреща гости през цялото лято, увериха от кметството.

Целта на изграждането на новия пристан е да се удължи периодът за посещение на острова като стане по-безопасен за акостиране, а при лошо време да служи и за убежище на малкиплавателни съдове. Сегашният пристан е разположен в зона, подложена на интензивно морско вълнение.

Той е и с ограничени размери - 29 метра за две корабни места и при силен вятър достъпът до него е опасен или невъзможен и не може да служи за убежище по време на буря. Идеята е ъществуващият кей ще се удължи с 5 метра на юг, ще се оформи предпазна каменно-насипна шпора с бронировка от тетраподи след удължението и ще се изгради нов кей срещу стария с дължина 38 метраи.