Разследван за убийството на Борислав Манджуков иска 10 млн. лв. за хотела му

Бивш съдружник на ликвидирания милионер прилапа „Роял Парк“ в Банско за смешните 300 бона, сега го търгува с 3000% надценка

Актуални новини
13:50 - 19 Април 2019
42947
Разследван за убийството на Борислав Манджуков иска 10 млн. лв. за хотела му

Милен Райков, бившият съдружник на ликвидирания през пролетта на 2013 г. от наемни убийци варненец Борислав Манджуков, който след смъртта му съумя да заграби чрез съмнителни схеми почти целия бизнес, обяви за продан последния проект на покойника – 4-звездния хотел „Роял Парк“ в планинския курорт Банско.

Помпозният хотел, един от най-големите в Банско, бе завършен и тържествено открит от Борислав Манджуков през 2012 г. Бизнесменът инвестира над 15 милиона лева в изграждането му. Намиращият се в близост до ски зоната „Роял Парк“ е със застроена площ от 12 000 квадратни метра. Хотелската част е съставена от 68 стаи и 2 апартамента, а върху 7000 кв. метра застроена площ са изградени над 120 апартамента за продажба. Огромният комплекс разполага с ресторант, СПА център и закрит басейн. Цената, която Милен Райков търси за хотела, е 4 780 000 евро без ДДС, или около 10 милиона лева.

Шест години след убийството на Манджуков построеният от него хотел „Роял Парк“ в Банско вече се продава от екс съдружника му за 10 милиона лева

Скандалното в сделката е, че през 2015 г. Милен Райков съумя да прилапа грандиозния комплекс в Банско, плащайки смехотворните 300 000 лева за имота. Сделката мина чрез майка му Лиляна Райкова, която изкупи целия капитал на „Роял парк Банско“ от офшорка. Още тогава близки до екзекутирания Манджуков алармираха медиите, че неговата дясна ръка Милен Райков ударно разграбва богатството на покойника чрез юридически врътки с криминален нюанс. Оказа се, че година преди да бъде разстрелян, Боби прехвърлил фиктивно голяма част от бизнеса си на Райков, тъй като се опасявал, че данъчните може да запорират активите му заради стартирало разследване срещу него за данъчни измами и контрабанда на цигари и алкохол.

Милен Райков, на когото Борислав Манджуков прехвърли фиктивно почти целия си бизнес малко преди смъртта си, вече е мултимилионер

Така Райков сложи ръка и върху други два хотела на Манджуков - „Еделвайс“ и „Астория“ в курортния комплекс Златни Пясъци, както и върху десетки търговски дружества от бизнес орбитата на покойника. Впоследствие Райков организира фиктивни заеми на хотелите към фирми, като дружествата-заемодатели се оказаха собственост на офшорни компании, контролирани от негови приближени. Според груби сметки Райков, който започва работа при Борислав Манджуков през далечната 2000 г. като управител на негови заведения във Варна, преди да се превърне в негова дясна ръка, успял да заграби бизнес и имоти за над 30 милиона лева от Манджуков.

Милен Райков бе и сред разследваните от МВР като евентуален поръчител на убийството на бизнесмена. Разследването обаче се съсредоточи към друга версия, лансирана от самия Райков – че Манджуков е екзекутиран от бандата на Радослав Калчев – Роди Черния. Топ мафиотът се укриваше дълго в Доминикана, преди да се предаде през 2017 г. на МВР. Обвиненията за убийство срещу Черния Роди и групата му обаче отпаднаха поради липса на доказателства.

Радослав Калчев – Черния Роди бе подозиран за убийството на Манджуков. Разследването не успя да докаже негова съпричастност и той бе освободен

Близките на Борислав Манджуков са убедени, че криминалистите отново трябва да се върнат към версията „Милен Райков“. „Той е най-големият печеливш от смъртта на Боби. Преди да застрелят Манджуков, Милен беше на заплата при него и на дребен процент от печалбата. Сега е мултимилионер, движи с бронирани коли и разполага с цяла армия охранители“, казват опечалени приятели на покойния Борислав Манджуков.