Разследваната фирма в Плевен не е имала разрешение да гори боклук

Дружеството няма право да унищожава опасни и болнични отпадъци, съобщава РИОСВ

Общество
16:26 - 03 Януари 2020
2513
Разследваната фирма в Плевен не е имала разрешение да гори боклук

На фирмата "Феникс Плевен" не са разрешени дейности по изгаряне на отпадъци. Това съобщиха от РИОСВ - Плевен по повод започналата проверка на разследващите органи.

"Феникс Плевен" ЕООД има издаден регистрационен документ, съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците за извършване на дейности по третиране на неопасни отпадъци на площадка с местонахождение в Плевен, Индустриална зона, на територията на бившия завод МИР. На дружеството не са разрешени дейности по изгаряне на отпадъци, нито на опасни и болнични отпадъци, уточняват от РИОСВ.

През 2019 г. РИОСВ Плевен е извършило пет проверки за дейността на дружеството, като последните от тях са на 9.10.2019 г., 28.11.2019 г. и на 19.12. 2019 г. съвместно с Икономическа полиция. Констатирано е изпълнение на заложените в регистрационния документ дейности по сортиране и рециклиране на неопасни отпадъци. Установено е, че отпадъците се съхраняват в границите на площадката на дружеството, която е оградена, с пропусквателен пункт и положена трайна настилка. Обособени са участъци за съхранение на приетите отпадъци.

Количествата съхранявани и третирани на площадката отпадъци не надвишават разрешените количества. Сортирането на отпадъците се извършва в закрито помещение. Част от отпадъците са балирани, което ги предпазва от разпиляване при транспортиране.

За отпадъците са представени всички документи по законодателството и се води съответна отчетност. На площадката се осъществяват дейности по сортиране и рециклиране на отпадъци от внос и местни такива в количества, съгласно издадените разрешителни. Не се предвижда депониране на отпадъците, тъй като те са изцяло рециклируем материал, който се влага като суровина за последваща обработка.

РИОСВ - Плевен е предоставила на компетентните органи цялата налична информация за дейността на дружеството и оказва съдействие за изясняване на случая. Повече информация може ще бъде предоставена след приключване на следствените действия, се посочва в съобщението от РИОСВ - Плевен.