Разследване на Lupa.bg: 2 млн. евро са взели нашите моряци от кораба „Верила” за кокаина?

Дрогата е била предназначена за Западна Европа

Свят
18:00 - 21 Декември 2023
8079
Разследване на Lupa.bg: 2 млн. евро са взели нашите моряци от кораба „Верила” за кокаина?

Около 2 млн. евро са взели нашите моряци от кораба „Верила” за транспортирането на 500 кг кокаин до пристанище Лимерик в Ирландия, предположиха пред Lupa.bg столични криминалисти. Дрогата е била изключително чиста и е щяла да се разпространява с примеси в Западна Европа.

Корабът първо е бил в Бразилия, откъдето се предполага, че е взет наркотикът. След това е натоварен в Канада със зърно.

Ирландската полиция и данъчната служба са претърсили плавателния съд във вторник вечерта, след като акостирал на пристанището в 10:30 ч. същия ден. При операцията са открити 500 килограма кокаин на борда.

Наркотиците били в пакетите, като всеки един бил опакован със спасителни жилетки, за да не потъва, и имал джипиес предавател. Ирландската полиция подозира, че кокаинът е щял да бъде изхвърлен през борда в определен момент, за да бъде прибран от по-малка лодка, идваща от брега. Официално 20-тонният кораб е трябвало да превозва зърно. Той отплавал от пристанище в Канада на 9 декември.

Припомняме, че преди 11 години 21 българи бяха задържани на търговски кораб в Испания с близо 3 тона кокаин. При акция "Спартан" са задържани общо 31 души, сред които четирима испанци и шестима колумбийци. 

Според полицията дрогата е натоварена в Южна Америка и е пътувала за Галисия, където са задържани четирима галисийци, познати на полицията.
Те са отговаряли за получаването на кокаина и пренасянето му до Мадрид, където група колумбийци са го разпространявали в страната и Европа. Шестимата колумбийци, свързани с известния наркокартел на Хорхе Велес, са арестувани в столицата. Българите отговаряли за транспортирането на дрогата.

Кокаинът с висока чистота бил скрит в трюмовете на кораба. Разследването по случая продължило 8 месеца. Според испански медии нашите моряци са взели за транспорта 30 млн. евро.