Разследване на Lupa.bg: 2 в 1! Дрога и мигранти в един курс

Наркотиците се разпределяли от ромските махали в Пловдив

Новини
16:20 - 13 Декември 2023
3670
Разследване на Lupa.bg: 2 в 1! Дрога и мигранти в един курс

Напоследък трафикантите на мигранти започнали да внасят и дрога, научи Lupa.bg от гранични ченгета. Все по-често през последните дни в бусовете с бежанци е засичан и наркотик. Очакванията са тази тенденция да се засили още повече през идните месеци. 

Медията ни разбра, че преди дни органите на МВР са инструктирани да правят задължителна проверка на превозното средство за дрога при задържане на чужди нередовни граждани.

Дрогата се криела в превозното средство без мигрантите да знаят за този допълнителен товар, при случаите, в които организаторите са заловени, те прехвърляли вината за наркотиците на бежанците. 

Твърди се, че наркотиците се складирали в Пловдив, предимно в ромските махали, откъдето се разпределяли за дилърите в цяла България. 

Маршрутът на престъпната схема най-често бил през Бургас и магистрала Тракия. 

Засилен мигрантски натиск по границите ни отчитат от МВР. От началото на годината по браздата с Турция са предотвратени близо 170 000 опита за нелегално преминаване, което е с 24% повече от миналата година.

След пресичане на границата са задържани 1300 души. Най-често това са граждани на Сирия, Мароко и Афганистан.

В пограничните села маршрутите на мигрантите се знаят на пръсти. Групите се крият в дерета, които са близо до пътя, а горите около Голям Дервент, Голямо Шарково, Иглика, Ситово, Крайново, Странджа дават подслон на стотици нелегални, които хората виждат ежедневно.

Според статистика на "Гранична полиция" от началото на годината са образувани 319 досъдебни производства за каналджийство.

Полицаи са категорични, че няма как да се преборят с този престъпен бизнес, защото доходите на трафикантите са много големи и те измислят всякакви модерни методи да замаскират престъпната си дейност.