Разследване на Lupa.bg: 40 трола от Северна Македония петнят България по заръка на Русия

Политика
15:21 - 25 Ноември 2021
5915
Разследване на Lupa.bg: 40 трола от Северна Македония петнят България по заръка на Русия

Четиридесет трола от Северна Македония насаждат езика на омразата и създават дълбоко разделение между населението от двете страни на границата. Част от хората в България се хващат на тази провокация. Неведнъж съм призовавал да не им отговаряме. Това заяви пред Lupa.bg историкът от БАН доц. д-р Спас Ташев по повод ареста на 24-годишния мъж за гавра с паметта на загиналите на „Струма“ северномакедонци.

Още вчера се появи във фейсбук зловещ коментар от Стефан Белев за трагедията на магистралата. След като бе охулен, профилът му бе изтрит.

„Не бива да се отговаря на тези хора, защото работят за чужди интереси срещу заплащане. Русия и Сърбия имат полза от създаването на напрежение между София и Скопие. През 2020 г. имаше доклад на ЕС за фалшивите новини – беше направена картография, която постави Северна Македония на първо място“, обясни ученият.

„Зоран Заев смята, че инцидентът с 45 жертви ще доведе до намаляване на напрежението между двете страни и вероятно така ще стане. За няколко дни езикът на омразата сякаш изчезна. Съпричастността доминира над ниските страсти“, каза още доц. д-р Спас Ташев.

Припомняме, че 24-годишен мъж с криминалистически регистрации бе задържан в София от служители на ГДБОП. Според данните до момента той е публикувал във фейсбук коментари, свързани с трагичния инцидент с пътническия автобус на АМ „Струма“, несъвместими с морално-етичните норми, съобщиха от МВР.

Материалите са докладвани в СРП за извършено престъпление по чл. 162 от НК - проповядване на омраза, основана на народност, чрез информационна система.